BIH

Izetbegovićev govor je bio njegov, a ne stav organizatora svečane akademije

Avaz.ba

30.9.2017

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, MDD Merhamet i BZK Preporod oglasili su se saopćenjem povodom, kako su naveli, „GS-ovog krivog razumijevanja i odnosa“ prema obilježavanju Dana Bošnjaka u Vijećnici 28. septembra 2017. godine, te dostavili i izlaganja koja su prezentirana na svečanoj akademiji".

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Organizatori svečane akademije Dan Bošnjaka, koja je održana u Vijećnici 28. septembra 2017. godine, podsjećaju bosansko-hercegovačku javnost na temeljne vrijednosti koje čine esenciju njihovog kulturnog, humanitarnog, obrazovnog i identitetnog djelovanja u posljednjih 24 godine:

- neupitan odnos prema Bosni i Hercegovini kao evropskoj, demokratskoj, sekularnoj, slobodnoj državi građana i narodnih grupa,

- poštivanje pluralnog naslijeđa Bosne: religijskog, običajnog, antifašističkog (partizanskog 1941.-1945. i odbrambeno-oslobodilačkog 1992.-1995.), idejno-političkog (socijaldemokrati, komunisti, narodnjaci), slobodarskog, arhitektonskog, multietničkog itd.

- očuvanje bošnjačkog narodnog identiteta i bosanske nacionalne (državne) orijentacije,

- preziranje mizernog politikantstva i kritizerstva u svrhe dnevne politike,

- borba protiv etnofaulizma, segregacije, diskriminacije i aparthejda,

- izbjegavanje da institucije kulture, identiteta i humanitarnog djelovanja služe stranačkim i ideološkim razračunavanjima,

borba za pluralno društvo i državu kojom vladaju državni zakoni, a ne partijska „politička sila“,

- odbijanje svođenja bošnjaštva i bosanstva na “stranačke naracije” ili “religijske skupine”, jer narod i nacija ne mogu biti predstavljeni ili potčinjeni jednoj političkoj stranci ili religijskoj instituciji,

Bosnu vidimo i branimo kao zajednicu građana i ravnopravnih naroda koji je vole i poštuju kao svoju jedinu domovinu, stoga su nam prijatelji takvi bosanski Srbi i Hrvati najbliži i najvažniji ljudi s kojima dijelimo zajedničku budućnost

Ovu su naši “politički” stavovi koji su prepoznatljivi u našem radu dugi niz godina, i uvredljivo zvuče površne i zlurade konstatacije da nas se svodi na „trabante SDA“ iz tzv akademske zajednice.

Ne dopuštamo nikome, pa ni GS i njegovim predstavnicima, da nas uključuje u međusobne političke obračune, konflikte, razračunavanja sa drugim političkim partijama (SDA ili bilo koja druga stranka) zbog vlastitih političkih razlika i sasvim netransparentnih ideoloških pozicija.

Organizatori svečane akademije ne prihvataju površna niveliranja i bahate simplifikacije za potrebe ubiranja političkih poena u javnosti. Stoga, molimo sve političke subjekte da ne pokušavaju koristiti naše institucije kulture, humanitarnog rada, obrazovanja i identitetne odgovornosti oko bosanskog i bošnjačkog bića, za parcijalne stranačke interese.

Govori predstavnika organizatora na svečenaoj akademiji dostupni su javnosti i iz njih se može vidjeti na kojim pozicijama stojimo kao predstavnici bošnjačkih organizacija, i posebno kao ljudi, i odgovorni pojedinci iz akademske zajednice.

Govor člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda g. Izetbegovića, koji je u tom svojstvu (a ne u svojstvu predsjednika SDA) bio Pokrovitelj manifestacije, je njegov autorski govor, a ne govor ili stav organizatora svečane akademije.

S poštovanjem

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Predsjednik

Prof.dr. Nedžad Mulabegović

MDD Merhamet

MDD Merhamet

Predsjednik

Doc.dr. Hajrudin Šahić

BZK Preporod

BZK Preporod

Predsjednik

Prof.dr. Senadin Lavić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.