BIH

Karta BiH prikazana bez Republike Srpske

„Red zastava“ u lisabonskom Parku nacija

E. HALIMIĆ

1.10.2017

U lisabonskom Parku nacija predstavljene su zastave i osnovne informacije o međunarodno priznatim državama.

Ispod zastave BiH nalazi se informativni pano na kojem su istaknute granice naše države, ali bez teritorije bh. entiteta RS! 

Pano s pogrešnom informacijom

Bošnjačka politika

U ovom primjeru sažeta je sva nemoć i nakaradnost bošnjačke vanjske politike, na čelu s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem. Dokazuje to i ovaj primjer: da se BiH, 25 godina nakon međunarodnog priznanja u suverenim granicama, pogrešno prikazuje, i to u glavnom gradu članice EU!

Naša zemlja nema diplomatsko predstavništvo u Portugalu, već je za to zadužena Ambasada BiH u Holandiji, s ambasadoricom Mirsadom Čolaković na čelu. 

Čolaković: U bliskim vezama s porodicom Izetbegović i vrhom SDA

Revizija presude

Ona je postala poznata javnosti po aferi svog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića, koji je prevario bh. građane u sarajevskoj Vijećnici obećavajući pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid iako je znao da to nije moguće.

Tada je Čolaković, po naređenju stranačkog šefa, prvo odbila predati pismo šef. bh. diplomatije Igora Crnatka predati Međunarodnom sudu pravde, a zatim, mimo striktnih instrukcija tada predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića, otvorila pismo koje mu je taj sud poslao u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude.

Upućeni u diplomatske odnose u BiH tvrde da je Čolaković cijelu svoju dosadašnju diplomatsku karijeru izgradila isključivo zahvaljujući bliskim vezama s porodicom Izetbegović i vrhom SDA.

Ambasada nije upoznata

Na zvanični e-mail naše ambasade u Holandiji uputili smo i službeni dopis u vezi sa zastavom, na šta su nam odgovorili da o tome uopće nisu ni informirani. A Ambasadorica Čolaković nije odgovarala na naše poruke.

- Promptno ćemo reagirati prema relevantnim institucijama Portugala - navodi se u odgovoru iz Ambasade BiH.

Popularno turističko mjesto

Park nacija je popularno turističko mjesto u Lisabonu. Osim „Reda zastava“, ima i paviljon znanja, moderni muzej nauke i tehnologije, žičaru koja prevozi posjetioce s jednog kraja parka na drugi.

Također, tu su i Atlantski paviljon i najviša zgrada u Portugalu „Vasco da Gama Tower“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.