BIH

Neviđeni skandal s ocjenjivanjem gimnazijalaca: Đacima prepravljene jedinice da ne bi ponavljali razred!

Gimnazija fra Grge Martića: Roditelji zatražili inspekcijski nadzor

M. SMAJKIĆ

1.10.2017

Zapadnu Hercegovinu ovih dana uzdrmao je nezapamćen slučaj kada je šestero učenika Gimnazije fra Grge Martića u Posušju, umjesto da ponavlja školsku godinu, dobilo svjedočanstva da bi upisalo drugi razred.

Bojkot nastave

Zbog te skandalozne odluke tamošnji gimnazijalci dva su dana bojkotirali nastavu, s porukom „Neka se zna da vladaju mito i korupcija“. 

Sve je počelo kada je, na kraju školske godine, na zahtjev roditelja dvije učenice, koji, očito, nisu mogli podnijeti činjenicu da će im kćerke ponavljati prvi razred, u školi zatražen inspekcijski nadzor.

Nadzorom koji je posljednjeg dana nastave obavila kantonalna prosvjetna inspektorica Nada Đerek Gimnaziji je naređeno da poništi nezakonito zaključene jedinice iz pet predmeta, i to, navodno, zbog dvosmislenog Pravilnika o praćenju i ocjenjivanju učenika. 

Nakon što su u Gimnaziji odbili to učiniti, uputili su žalbu na rješenje inspekcije Ministarstvu obrazovanja ZHK, koja je uvažena. Ali roditelji dvije učenice su se odlučili podnijeti tužbu protiv Ministarstva Kantonalnom sudu Široki Brijeg, koja je, također, uvažena.

Međutim, nije naloženo da se učenici upišu u drugi razred, budući da u presudi stoji da se predmet vraća drugostepenom organu na ponovni postupak. 

Nesavjestan rad

Na koncu su protiv Ante Jukića, v. d. direktora Gimnazije, ministrice obrazovanja ZHK Ružice Mikulić i Đerek profesori podnijeli krivične prijave Tužilaštvu ZHK, i to zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja službene izjave. 

Jukić je, iznijeli su profesori, svim učenicima koji su trebali ponavljati razred zaključio pozitivne ocjene te im potpisao svjedočanstva i na mjestu razrednih starješina, jer su oni to odbili učiniti.

Niko se ne oglašava

U cijeloj priči, prepunoj peripetija, zanimljivo je da skoro niko od aktera ne želi istupati u medijima. Profesori su se o ovom slučaju oglašavali saopćenjima za javnost Nastavničkog vijeća.

Ministrica Mikulić nije odgovarala na naše pozive i SMS-ove. Ona je u svom obraćanju učenicima i njihovim roditeljima tokom bojkota nastave iznosila da je „sud donio presudu i da tu je priča završena“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.