BIH

Revizorski izvještaj o budžetu Federacije BiH za prošlu godinu: Za plaće i naknade zaposlenih u institucijama 199 miliona KM

Grafika pokazuje kako je trošen novac iz federalnog budžeta

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

3.10.2017

Oko 199 miliona KM koštale su plaće i naknade zaposlenih iz 61 institucije koje se finansiraju iz federalnog budžeta, a za političke stranke i koalicije u prošloj je godini dato 3,6 miliona KM.

Brojni propusti

Budžetski korisnici stvarali su obaveze veće nego što su im bila odobrena sredstva, pa su zato vršene preraspodjele sredstava, a i tekuća rezerva nije trošena za hitne i nepredviđene slučajeve, kako je propisano.  

Dajući mišljenje s rezervom za izvršenje budžeta FBiH u prošloj godini, Ured za reviziju institucija u FBiH ukazao je da je bilo propusta kod realizacije transfera, kao i javnih nabavki.

- U pojedinim ministarstvima nastavilo se s praksom prijema uposlenika koji ne ispunjavaju posebne uvjete u dijelu radnog staža i potrebnog iskustva, stručnosti i znanja za određene poslove – samo je dio izvještaja.

Finansijski rezultat

Naznačeno je i da je za boračku reviziju od 2010. do 2016. godine potrošeno oko 15,6 miliona KM, ali se ne može potvrditi da je ona rezultirala uštedama i pozitivnim efektima u budžetu.

Prošlu godinu federalni budžet zapravo je završio u deficitu od oko dva miliona KM, a ne u suficitu od 84,9 miliona KM, kako je bilo prikazano. Revizori su ukazali da se iskazani finansijski rezultat ne može potvrditi za najmanje 86,6 miliona KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.