BIH

Za sutra zakazana rasprava u disciplinskom postupku protiv ambasadorice BiH u Holandiji: Hoće li se "kola slomiti" na Čolaković?

Avaz.ba

3.10.2017

Rasprava u okviru disciplinskog postupka protiv ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković zakazana je za sutra, potvrdio je načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova (MVP) u Vijeću ministara Nebojša Regoje.

Podsjetimo, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, pokrenuo je disciplinski postupak protiv ambasadorice BiH u Hagu.

Ona se na odgovornost poziva zbog navodno "otvorenog pisma" upućenog Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH u martu ove godine iz Međunarodnog suda pravde, a u vezi zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Tada je iz Ivanićevog kabineta odaslana informacija da je pismo bilo otvoreno i to je bio prvobitni razlog, pokretanja disciplinskog postupka protiv Čolaković.

Međutim, u međuvremenu se ispostavilo da Čolaković nije otvorila Ivanićevo pismo, već da joj stavljaju na teret da je prekršila pravila kancelarijskog poslovanja, time što je otvorila pismo upućeno Bakiru Izetbegoviću, bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, nakon što joj je on dao usmenu instrukciju da to učini. 

Ročište za disciplinski postupak zakazano je za sutra. Disciplinski postupak pokrenut je po tri tačke, potvrdio je ranije za "Avaz" Regoje, i to zbog nepostupanja po pisanoj instrukciji ministra vanjskih poslova i nedostavljanja pisma primaocu, otvaranja zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu (članu Predsjedništva BiH), te otvaranja zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu (predsjedavajućem Predsjedništva BiH).

Sada, kad je protiv Čolaković pokrenut postupak, postavlja se pitanje hoće li ona biti „žrtveno janje“ i kolateralna šteta u cijeloj aferi i fijasku propalog zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Za sada djeluje tako, jer do sada o još uvijek tajanstvenom putu zahtjeva za reviziju iza kojeg je stajao bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović predat posljednjeg dana roka, i kojeg je predao agent Sakib Softić koji nije imao legitimitet, a to je, osim Izetbegovića, znao još određen krug ljudi, dok je široj javnosti ta informacija sakrivena, još uvijek niko nije odgovorao. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.