BIH

Posljedice nakaradnih odluka Sebije Izetbegović: KCUS ostao bez ijednog dječijeg kardiohirurga

Piše: S. KURT

4.10.2017

Šef Kardiohirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Harun Avdagić prije dan-dva pohvalio se medijima da imaju jednog dječijeg kardiohirurga, dr. Sanku Pandura.  

No, dr. Avdagić je nekim čudom zaboravio da je od jučer dr. Pandur zaposlenik Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, na odjelu Opće hirurgije.

Crna statistika

Pandur je jedan od četiri ljekara koja će karijeru nastaviti u Općoj bolnici. Njegove kolege, ortopedi Senad Maksić, Semin Bećirbegović i Hasan Tanović, pridružit će mu se iduće sedmice. Kada se njih četvorica dodaju onima koji su ranije napustili KCUS, ispada da je ta ustanova od dolaska Sebije Izetbegović ostala bez pedesetak vrhunskih ljekara. 

Statistika je neumitna i pokazuje da u našoj zemlji zbog srčanih problema, sepse, gušenja i drugih oboljenja umire dvostruko više novorođenčadi nego u Evropi. Prošle godine blizu 5,2 posto dojenčadi umrlo je zbog srčanog zastoja.

Mediji su objavljivali da u KCUS-u više od 70 djece čeka operaciju srca. No, ti su zahvati stopirani jer zbog fantomskih ušteda dr. Izetbegović nije bilo materijala potrebnog za operacije.

- Od maja do neki dan moj tim i ja ipak smo uspjeli operisati 26 djece - kaže za „Avaz“ dr. Pandur.

Zato je njegov odlazak veliki gubitak za KCUS. On je opći, ali i dječiji kardiohirurg i kao takav raritetan u ovoj oblasti medicine.

Njegov učenik dr. Edin Omerbašić, mladi i talentirani kardiohirurg, napustio je Klinički centar početkom godine. Dr. Pandur mu je otvorio put.

Izetbegović: Fantomske uštede | Dr. Pandur: Bogato iskustvo

O razlozima kasnije

- Danas je dr. Omerbašić u Švedskoj. Njega smatraju nacionalnim interesom Kraljevine Švedske – kaže nam dr. Pandur.

Ne želi previše govoriti o razlozima svog prelaska s Koševa na Marindvor. Kaže, bit će vremena.

Na pitanje je li u KCUS-u ostao neko ko može preuzeti kardiološke operacije kod djece, kratko nam je rekao:

- Mislim da nije ostao niko!

Operirana je jedna manja škola 

Doktor Pandur navodi da je u KCUS-u obavljeno 790 kardiohirurških operacija kod djece i da nikad nije napravljen nijedan propust.

- Operisana je jedna manja škola. Ja sam ili asistirao ili operisao u 80 posto tih zahvata - kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.