BIH

Kormak: Akcize su ključne za napredak

Avaz.ba

3.10.2017

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) upozorila je danas da su porezi teško pitanje u mnogim zemljama, ali da su ključ za napredak. Jedan od njih su akcize, istakla je Kormak. 

- Postoji razumna sumnja gdje će novac završiti zbog korupcije u državi, ali to bh. vlasti moraju riješiti sa međunarodnim institucijama - poručila je ona, javlja TV1.

Američka ambasadorica u BiH navela je da bez usvajanja Zakona o akcizama naša država neće moći graditi autoput.

- Znam da postoje brige da će gorivo poskupjeti, ali moramo misliti o budućnosti i kako će to poboljšati živote građana. Infrastruktura privlači investicije. Ljudima u ruralnim područjima ovo je također potrebno, jer je agrokultura važna, ali moramo razmišljati o širem razvoju - kazala je Kormak.

Osim toga, BiH potrebna je reforma Izbornog zakona, a ambasadorica očekuje dogovor domaćih vlasti o tom pitanju, što će SAD podržati.

Kormak danas prisustvuje konferenciji povodom promocije knjige "Vizija 2020: Reforme u Bosni i Hercegovini - put ka evropskoj budućnosti'' koja se održava u sarajevskom hotelu "Europa".

Ambasadorica SAD u BiH smatra da ova knjiga sadrži širok niz tema, koje treba da motivišu na razmatranje mnogih rješenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.