BIH

Sjednica Predsjedništva SDP-a: Izmjene Izbornog zakona predložene da ne prođu

M. R. S.

3.10.2017

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, na način kako su predložene i kako nikako da dođu pred poslanike Parlamenta BiH, zapravo su predložene s namjerom da ne prođu i da se što više vremena potroši kako bi se držala tenzija u društvu na način kako je to po mjeri HDZ-a, kazao je danas Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH uoči sjednice Predsjedništva te stranke koja je u toku.  

- Sutra ćemo imati sastanak, većina stranaka se odazvala, gdje želimo u Parlamentu govoriti o izmjenama Izbornog zakona na način da izborne rezultate diktiraju birači, a ne brojači i stranačke centrale koje na različite načine mijenjaju volju građana – rekao je Magazinović.

Predsjedništvo SDP-a razmatrat će i pitanje akciza.

- Vidimo da vlast ima problem da izađe sa novim zakonom iako su to najavili. Kada eventualno bude novi zakon na dnevnom redu, opredijelit ćemo se, ali teško da će doći do promjene stava jer smatramo da su aktuelne vlasti nekredibilne da traže novac od građana za nastavak cestogradnje jer da bi nastavili graditi, znači da su gradili nešto prije, a nisu – dodao je Magazinović.

Kazao je i da Klub poslanika SDP-a u Predstavničkom domu bh. Parlamenta još nije zauzeo stav o prijedlogu izmjena Zakona o akcizama koji je uputio Nezavisni blok.

- Taj prijedlog znači da se uzme deset feninga za cestogradnju, ali ne od građana nego iz budžeta. Na taj način bi ovaj problem mogao biti riješen, ako je tačno da u budžetu ima viška. Ako nema, onda predlagač treba reći kome će se uzeti taj novac – rekao je Magazinović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.