BIH

Zašto je Tužilaštvo odustalo od dokaza u kojem Delalić dan prije ubistva tvrdi da je Bakir znao sve o likvidaciji Ugljena?

Radončić: Ovdje se radi o nevjerovatnoj podlosti očite političke montaže ( S. Saletović)

Piše: Ad. A. - M. Aš.

4.10.2017

Izvođenjem više desetina proceduralnih dokumenata Tužilaštva, među kojima su brojne službene zabilješke SIPA-e, potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, naredbe za pretrese stanova te razne dostavnice, a koje su dio stalne prakse svakog sudskog procesa, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a. 

Irelevantni dokazi

Muhidin Kapo, jedan od Radončićevih advokata, u svojim prigovorima većinu proceduralnih dokaznih prijedloga Tužilaštva ocijenio je kao potpuno irelevantne za postupak, jer nijednom činjenicom ne ukazuju na bilo čiju inkriminaciju.

On je ukazao da je riječ o naredbama za pretres Radončićeve imovine, kazavši da je Tužilaštvo tokom istrage nezakonito postupalo, pa i u dijelu koji se odnosi na Radončićevo hapšenje.

Kapo se osvrnuo i na paušalne i neargumentirane tvrdnje Tužilaštva, na osnovu kojih je proširena istraga protiv Radončića, a tiču se navodnog zastrašivanja svjedokinje Azre Sarić.


Advokat Kapo s Radončićem : Ponovo ukazao na nezakonitosti u istrazi

- Zahtjev Tužilaštva naslanja se na presretnute razgovore koji su nezakonito pribavljeni i u tim razgovorima ništa po Radončića nema inkriminirajuće. Nju je za svoje potrebe udvaranja zastrašivao izvjesni Elvir Džibrić. To odbrana od početka govori, ali je stvar principa da ukažemo na nezakonitosti Tužilaštva BiH – rekao je Kapo.

On je dodao da je Tužilaštvo u svojim transkriptima Sudu davalo lažne navode tvrdeći da je Radončić davao uputstva Bakiru Dautbašiću kako da zastraši Sarićku.

Ručak s Izetbegovićem

- Nema nikakvih uputstava, što se vidi iz presretnutih razgovora koje smo čuli u sudnici. Sve što je prethodilo lišenju slobode Radončića bilo je nezakonito, pa je i samo lišenje slobode bilo nezakonito – naveo je Kapo.

Advokat Kapo tokom prigovora se dotaknuo i samog hapšenja lidera SBB-a.

- Ovdje je navedeno da je Radončić uhapšen 25. januara 2016. godine, a 22. januara, kada glasi naredba za njegovo hapšenje, bio je na ručku s Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH. Na tom ručku Izetbegović mu je predložio da ode u Tursku na vrlo važan poslovni sastanak, jer se radilo o navodno velikom državnom projektu. Znači, Radončić je tada bio dostupan organima gonjenja i svi su znali gdje se nalazi – rekao je Kapo te je upitao Tužilaštvo gdje se u optužnici nalazi naredba o privremenom oduzimanju predmeta od Indire Ćatić, na šta Tužilaštvo nije imalo odgovor.

- Ja tvrdim da te naredbe nema nigdje u optužnici – kazao je Kapo.

I advokatica Tatjana Savić ukazala je da je Tužilaštvo u svojim prijedlozima i naredbama bilo dužno Sudu davati istinite informacije.

U dokazima Tužilaštva, naime, navedeno je da je Bakir Dautbašić tražio od Sabahudina Žuje da izvrši pritisak na Sarićku, što u Sudu niko od svjedoka uopće nije ni spomenuo niti takvo nešto izjavio.


Savić: Tužioci Sudu davali lažne informacije

- Lažna je informacija i da je Dautbašić zvao Sarićku da se nađu u restoranu na Grbavici. Ustvari je bilo obrnuto, Sarićka je zvala Dautbašića, što smo mogli vidjeti tokom prezentacije presretnutih razgovora – rekla je Savić.

Advokatica Savić također je navela kako je indikativno da je Žuju saslušavao tužilac Dubravko Čampara, koji je u sudnici tokom svog svjedočenja kazao da ima status svjedoka.

Tužiteljica kao dokaz nudila Šejline prijetnje Radončiću!?  

Jedan od dokaza koji su, navodno, trebali inkriminirati Radončića jeste i taj da je na njegovom stolu nađen tekst s Facebook profila Šejle Turković. No, Radončić je prigovorio tužiteljici da očigledno nije pročitala šta tamo piše i citirao Turkovićkin tekst, koji se odnosi na njega: „Čovječuljak zna da mu je kraj.“

Uz to, Radončić je pročitao i nastavak teksta Turkovićke, koja kaže: „Ma, da je i pored Obame, nema mu pomoći.“

Radončić je istakao da ovakve profile i prijetnje prati njegovo osiguranje, koje ga redovno informira o fizičkim prijetnjama po društvenim mrežama, naročito koje dolaze iz kriminalnog miljea.

Neko ne želi da otkrije prave motive ubistva

Iako je za današnje ročište Tužilaštvo najavilo da će, kao dokaz, predložiti i intervju koji je rahmetli Ramiz Delalić Ćelo, nekoliko dana prije svog ubistva, dao ugašenoj „Slobodnoj Bosni“ pod naslovom: „Ubijao sam za Aliju“, tužiteljica Elvira Stanojlović rekla je da odustaje od tog dokaza.

Na to je reagirao Radončić, rekavši da u tom intervjuu Delalić precizno govori o tome da je Bakir Izetbegović znao sve o ubistvu Nedžada Ugljena i da je ovo dokaz da Tužilaštvo ne želi ispitati ko je uistinu imao motive da fizički ukloni Delalića.

Također, Radončić je tužiteljici Stanojlović predočio činjenicu da je ona, kao tadašnja kantonalna tužiteljica u Sarajevu, prva obavila uviđaj na mjestu ubistva, te joj predočio tekst iz „Oslobođenja“, koje izvještava o tome, rekavši da je tamo njen muž radio kao novinar.

Radončić je, uzgredno, nju upitao kako su nestali pojedini dokazi iz spisa, telefonski pozivi itd.

Sudsko vijeće je interveniralo, prekinulo Radončića i reklo da Tužilaštvo može odustati od bilo kojeg svog dokaza.

Kako je Radončić prokomentirao lažnu krivičnu izjavu Armina Cibre koja je nađena na njegovom stolu

Tužilaštvo je danas, uz dosta optužbi na Radončićev račun, postavilo pitanje kako je on mogao dobiti izjavu Armina Cibre iz SIPA-e, koja je nađena na njegovom stolu, i da to znači da Radončić tobože prati uposlenike SIPA-e i to što oni rade.

- Naprotiv - rekao je Radončić - ta lažna krivična prijava protiv mene dobivena je na recepciji Tornja, i to vjerovatno od nekog poštenog inspektora. Armin Cibra u toj izjavi za mene potpuno lažno tvrdi da mi je bivši direktor OSA-e Almir Džuvo navodno dovodio prostitutke, aktuelni direktor Direkcije za policijsku koordinaciju BiH Mirsad Vilić odavao policijske podatke ili da sam Zlatku Lagumdžiji dao milion maraka za ministarsku poziciju, odnosno da je kod mene redovno dolazio tužilac Oleg Čavka. Naravno, ja sam protiv istog Cibre 5. novembra 2015. godine podnio krivičnu prijavu za krivično djelo lažnog prijavljivanja i tu nema ničeg spornog ili nezakonitog.

Inače, Cibrinu izjavu prokomentirao je advokat Nermin Mulalić. On je citirao članove zakona prema kojima izjava ne može biti dokaz, a pogotovo nešto što se uopće ne tiče konkretnog sudskog slučaja. Stoga je tražio od Suda da potpuno odbaci ovaj prijedlog Tužilaštva.

Pokušaj da se ukalja diplomatska misija Džonatana Mura

Vjerovatno politički najindikativniji trenutak danas je bio kada je Tužilaštvo pokazalo svoju stranicu 20, gdje eksplicitno tvrdi da je Fahrudin Radončić navodno angažirao tadašnjeg ambasadora OSCE-a Džonatana Mura (Jonathan Moore) da vrši pritisak na Sud kako bi Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman bili oslobođeni.

- Ovdje se radi - rekao je Radončić - o nevjerovatnoj podlosti očite političke montaže, ne samo prema meni nego i prema visokim inozemnim diplomatskim dužnosnicima. Njih je Tužilaštvo htjelo kontaminirati ovim slučajem, a da to isto tužilaštvo nikad nije našlo nijedan dokaz u prilog svojim monstruoznim optužbama. Te optužbe još jednom potvrđuju da se ovdje radi o svjesno montiranoj i vrlo prljavoj i potpuno neutemeljenoj optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.