Alić za Avaz.ba: Svaki dan sjedim ispred učionice u kojoj nastavu vodi osoba koja mi je otela posao

Autor: R. B.
06.10.2017 17:02
A
A
A

Svaki dan odlazim pred učionicu i sjedim dok ne završi nastava u učionici, u kojoj je na moje radno mjesto zaposlena osoba koja je bila drugorangirana i od koje sam imala skoro 15 bodova više, počinje priču za Avaz.ba Emka Alić, nastavnica razredne nastave iz Gračanice. .

Emka Alić još je jedan među hiljadama primjera u kojima oni koji ispune uslove u konkursnoj ne budu zaposleni, jer je konkurs namijenjen osobama određenim po stranačko-familijarnoj liniji. 

- Uredno sam se prijavila na Oglas za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona, na poziciju 18.8 u Osnovnoj školi “Miričina” u Gračanici. Imala sam najviše bodova i bila prvorangirana, ali posao još uvijek nemam - priča Emka.

U konkursu je za poziciju 18.8 navedeno - Kod prijema zaposlenika primjenit će se član 15. stav (2) i (3), te član 18. stav (2) Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom”.

- Mislim da je konkurs raspisan za unaprijed određenu osobu, Edisu Okić. Meni se nisu nadali, ja sam se prijavila, imam potvrdu Instituta o stepenu invaliditeta i na kraju sam imala najviše bodova – dodaje nastavnica Alić.

U konkursu je navedeno da - konačnu odluku o prijemu kandidata, zajedno sa konačnom rang-listom, na vidnom mjestu na ulazu, škole su dužne istaći dana 4. septembra 2016. godine, te istu objaviti na svojoj internet-stranici. 

Drugorangirana uložila prigovor, Školski odbor se raspao

- Odluka o mom prijemu i rang-lista kandidata na ovu poziciju je uredno objavljena na vidnom mjestu u školi, ali je odmah uklonjena zbog pritiska na direktora škole od strane člana Školskog odbora u kojem je Mirza Okić, za čiju suprugu Edisu je namješten konkurs – kaže Emka, te dodaje da je otišla do direktora OŠ “Miričina" Nihada Hodžića, koji joj je rekao da se Školski odbor nije mogao sastati, jer neki članovi nisu dolazili.

Kako bi je zadržali na poslu, pojašnjava Emka Alić, drugorangirana kandidatkinja je odmah po objavljivanju rang liste uložila prigovor Školskom odboru.

- S obzirom da Školski odbor zna da je njen prigovor neosnovan, odlučili su da ne dolaze na sjednicu koja je uredno sazvana, kako bi u nedostatku kvoruma izostalo i razmatranje njenog prigovora. Direktor škole  poslao je dopis Ministarstvu, uz obrazloženje da je to razlog zbog kojeg me nije pozvao na posao iako sam uredno i na vrijeme potpisala izjavu o prihvatanju tog radnog mjesta – kaže nastavnica, koja ne odustaje od borbe za radno mjesto.  


Pojašnjava i da Školski odbor i direktor škole - svjesno krše Zakon i Pravilnik jer je rok za donošenje konačne odluke o prijemu na navedenu poziciju već istekao.

- Direktor škole je i pored činjenice da sam najbolje rangirana, valjda smatrajući da na to ima pravo, angažovao Edisu Okić da radi na određeno. Nije uzimao u obzir da se radi o prvačićima i da će njima mijenjanje učiteljice biti trauma, jer ja od svog radnog mjesta odustati neću – poručila je Alić.  

Navodi i da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK 15. septembra poslalo Komisiju u OŠ "Mirčina" da istraži slučaj.

- Ja nikada nisam dobila nalaz te komisije. Kad god sam u školi pitala, sekretarica mi je rekla da nema odgovora, a posljednji put mi je rekla da su ih iz Komisije samo kontaktirali i ništa više – rekla je Alić za Avaz.ba.

Direktor sve negira

Kontaktirali smo i direktora OŠ "Miričina" Nihada Hodžića, koji nam je rekao da je Školski odbor zakazao sjednicu za ponedjeljak, 10. oktobar.

- Školski odbor je drugostepeni organ i u ponedjeljak će razmatrati žalbu na moju odluku kojom je ona (Alić op.a) prvorangirana i ta odluka je konačna - kaže Hodžić, koji negira sve navode Emke Alić.

Dodaje da će nakon što se sve smiri, sagledati sve što je o njemu pisano i da će onda vidjeti koje korake poduzeti.

 - Ne mogu ja nikoga primiti dok Školski odbor ne razmotri žalbu, uloženu u predviđenom roku od tri dana. Ja ne znam šta piše u žalbi, jer je adresirana na Školski odbor - navodi Hodžić.

Dolazila i Komisija iz Ministarstva

Negira tvrdnje da je suprug drugorangirane, Mirza Okić, kao član Školskog odbora sabotirao sjednicu.

- To nije tačno. Dva člana odbora podnijela su ostavke iz zdravstvenih razloga, prije nego je i upućen prigovor drugorangirane - pojašnjava Hodžić, te dodaje i da je dolazila Komisija iz Ministarstva - koja je sačinila zapisnik da je sve do sjednice Školskog odbora urađeno po zakonu.  

Na kostataciju Emke Alić da je potpisala izjavu o prihvatanju radnog mjesta, Hodžić navodi da to nije moguće.

- Ona je potpisala neku izjavu i donijela je sekretarici škole. Niko ne može potpisati izjavu dok ne dobije zvanični poziv, a u ovom slučaju to je nemoguće, jer nije riješena žalba. Niko ne radi na toj poziciji, jer mi ni Ministarstvo ne dozvoljava da angažujem nekog drugog. Zbog toga sam angažovao već zaposlenu nastavnicu da radi i prvu i drugu smjenu, dok se ovo ne riješi - kaže Hodžić.

Na kraju poručuje da je - bezrazložno ukaljano njegovo i ime njegove porodice.

Nastavnica, koja od 1995. godine radi na određeno i prijavljuje se na konkurse, smatra da je i u ovom slučaju u pitanju politička pozadina.

- Mislim da je direktor iz Stranke za BiH, za kojeg čujem da je i postavljen tu da bi ispunjavao želje stranačkih kadrova. Drugorangirana kandidatkinja, Edisa Okić, nije konkurisala ni na jednu drugu poziciju, osim u ovoj školi. Na intervjuu sam dobila tri, a ona devet bodova, ali opet sam bila najbolje rangirana – kaže Alić.

  •  Facebook
    Facebook Foto: (Klikni za punu rezoluciju)

Drugorangirana kandidatkinja članica je Stranke za BiH i bila je na listi ove stranke za Općinsko vijeće Gračanica, na Lokalnim izborima 2016. godine. Njen suprug, Mirza Okić također je član iste stranke, na čijoj je listi bio prilikom izbora Vijeća Mjesne zajednice Gnojnica.


Emka Alić poručuje da neće odustati i da se žalila na šest adresa.

 – Prijave sam poslala na šest adresa, svim komisijama u Tuzlanskom kantonu, ali odgovora još nema. Čekam pismene odgovore kako bih mogla pravnim putem da ostvarim svoja prava – završava priču jedna od rijetkih koja nije slegla ramenima na nepravdu, nego je odlučila da se bori do kraja.