BIH

Šarović dobitnik regionalne nagrade 'Dunavski cvet'

Avaz.ba

5.10.2017

Ministaru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirku Šaroviću danas je Novom Sadu uručena nagrada za rad i doprinos ekonomskom prosperitetu "Dunavski cvet". Ovo prestižno, regionalno priznanje Šaroviću je dodijeljeno na 6. Dunavskom biznis forumu, a jedan od ovogodišnjih dobitnika priznanja "Dunavski cvet" je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obrazloženju nagrade ministru Šaroviću posebno je istaknut njegov doprinos u povezivanju ljudi, ideja i tržišta te uklanjanju barijera u ekonomskoj saradnji i trgovini.

- Doživljavam ovu nagradu kao priznanje svom nastojanju da unaprijedim ekonomski prospertitet građana i pomognem uklanjanju brojnih prepreka u ekonomskoj sardanji sa drugim državama. Regionalna saradnja posebno je izražena sa Srbijom, a sa zadovoljstvom mogu istaći i da je u uzlaznoj liniji i sa drugim zemljama u regionu - kazao je Šarović prilikom dodjele priznanja.

Dodao je da je ponosan stepenom regionalne saradnje sa Srbijom, zašto su, kako je rekao, zaslužne njegove kolege iz Vlade Srbije, te naglasio da "ostaju zamašni rezultati i pokazatelji zajedničkog rada i djelovanja, što je BiH i Srbiju učinilo ključnim vanjskotrgovinskim partnerima".

Šesti Dunavski biznis forum, koji se pod motom "Svi za jednog, jedan za sve", danas i sutra održava u Novom Sadu, okupio je privrednike 14 država. Forum je posvećen Dunavskoj strategiji u ulozi biznisa, u ostvarivanju njenih ciljeva, jačanju prosperiteta i efikasnijem korišćenju potencijala.

Cilj je da se na temelju Dunavske strategije koju je usvojila Evropska unija prikaže sve ono što je urađeno u prethodnom periodu, ali i da se naprave planovi za budućnost, kao i da se što bolje iskoriste mogućnosti koje pruža saradnja država koje pripadaju dunavskom slivu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.