BIH

Stopa upisa djece u predškolske ustanove daleko od evropskog cilja

Babić- Golubović: Stopa upisa djece oko 17 posto

T. Ro.

5.10.2017

Stopa upisa djece u predškolske ustanove u BiH iznosi oko 17 posto i daleko je od evropskog cilja od 95 posto do 2020. godine, poručuju iz organizacije Save the Children.

Dodaju da se podatak naročito odnosi na djecu dobi od tri do pet godina, koju ne obuhvata obavezno predškolsko obrazovanje jednu godinu pred polazak u školu.

Prema riječima Aleksandre Babić Golubović, iz organizacije Save the Children, nešto bolja situacija ja kada se govori o obaveznom predškolskom programu u godini prije polaska u školu jer je trenutno 55 posto djece obuhvaćeno ovim programom.

- Još uvijek zakoni u svim djelovima BiH nisu harmonizovani sa Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, kao na primjer u HNK i ZHK u kojima se obavezni predškolski program ni ne provodi – istakla je Babić Golubović, podjsečajući da je uz podršku Save the Children opremljeno preko 200 učionica i obučeno preko 500 profesionalaca za provođenje obaveznog predškolskog programa, te da je u nekim kantonima postignut sto postotni obuhvat djece, kao na primjer ZDK i TK.

Podsjeća da je obrazovni sistem u BiH izrazito složen i fragmentiran, ali, tvrdi, i dalje snažno politički obojen i podložan diskriminaciji.

- Iako se kroz započete reforme na različitim nivoima nastoji modernizovati i unaprijediti kvalitet obrazovanja, bit će potrebno još dosta vremena da efekte tih reformi počinju osjećati djeca u svim učionicama u našoj zemlji – zaključila je Babić Golubović.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.