BIH

Mnoštvo arheoloških nalaza na lokalitetu Kalin hadži-Alijine džamije

Fena

6.10.2017

Grupa studenata arheologije i historije sa sarajevskog univerziteta vrši posljednju fazu istraživanja na lokalitetu Kalin hadži-Alijine džamije, koji bi trebao postati arheološki park, poput At-mejdana.

Na području koje se nalazi u centru Sarajeva, u blizini Narodnog pozorišta, pronašli su, pored ostalog, sedam santrača oko kojih se nalaze nišani različitih formi, a na jednom je pronađen i natpis na arapskom jeziku.

- Najvjerovatnije se radi o ženi, ali to će se znati preciznije nakon završenog istraživanja - rekla je Feni Azra Sarić, koja u ime Općine Centar Sarajevo prati radove.

Također, pronašli su mnoštvo pokretnog arheološkog materijala.

- Najviše je metalnih nalaza, kostiju, fragmenata peći, keramike iz osmanskog perioda i dosta fragmenata stakla u boji lijepo ornamentisanog - navela je Sarić.

Naglasila je i da su pronašli nekoliko flaša iz austrougarskog perioda, te flaše iz perioda između dva svjetska rata na kojima piše ''Prva muslimanska tvornica sode''.

Sarić smatra da bi ova faza mogla biti završena za nekoliko dana, a nakon čega će područje biti prepušeno investitoru i vlasniku parcele koji će odlučiti šta će se dalje raditi.

Posljednja faza arheoloških iskopavanja lokaliteta Kalin hadži Alijine džamije u Sarajevu počela je početkom septembra. Podrazumijeva uređenje ovog parka, izmjenu urbanističkog plana, koje je pokrenula Općina Centar u saradnji sa Zavodom za planiranje grada Sarajeva.

Logističku podršku arheološkim istraživanjima ovog lokaliteta pruža Katedra za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Institut za arheologiju. Nadzor nad arheološkim istraživanjem vrši Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.