BIH

Štrajk najavljen u Sarajevu, Zenici, moguće i u Mostaru: Zdravstveni radnici spremaju bunt!

Zdravstveni radnici traže bolje plaće i uvjete rada ( S.Saletović)

Piše: Senka KURT

6.10.2017

Sindikat zdravstva Kantona Sarajevo odlučio je – 13. oktobra počinje generalni štrajk. 

Ako ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, 18. oktobra u štrajk će i zdravstveni radnici Zeničko-dobojskog kantona, a o štrajku razmišljaju i u KB „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru. U Tuzlanskom kantonu sve je bilo uredu „do neki dan“. U ostatku Federacije nešto je mirnije. Ili se samo tako čini.

Cijena rada

- Medicinari kupuju socijalni mir vlastima i bolje bi im bilo da ispune zahtjeve – rekao je u razgovoru za Avaz dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstva KS. 

Kaže, štrajk će biti odgođen ili prekinut kada bude povećana cijena rada, a da se pritom ne mijenja koeficijent.

- Svako od zdravstva uzima za sebe koliko hoće. Kada smanje platu zdravstvenim radnicima, snize nivo liječenja pacijenata – govori dr. Selimić.

U Unsko-sanskom kantonu postigli su kompromis s Vladom.

- Nismo zadovoljni, ali to je najviše što smo mogli dobiti – kaže predsjednik Sindikata Mirsad Muhamedagić.

Usvojena je povećana satnica, što je doprinijelo povećanju plaća od tri do deset posto.

Selimić: Kupuje se socijalni mir | Muhamedagić: Nismo zadovoljni

Prvo pregovori 

Skoro svi sindikalni predstavnici ističu da je problem i u rascjepkanosti i sindikata zdravstvenih radnika te onih doktora medicine i stomatologije.

Upravo taj sindikat ne želi biti bilo kako uključen u štrajkove koje zdravstveni radnici najavljuju. Kazali su tek da i oni razmišljaju o štrajku, ali tek kada iscrpe sve mogućnosti pregovora o povećanju plaća, odnosno o kolektivnom ugovoru.

Svi šute i trpe 

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu postoje tri sindikata, od kojih vlasti očekuju zajednički stav. No, do toga se teško dolazi, a interesi su zajednički – satnica i kolektivni ugovor.

- Sve su prilike da će u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru biti štrajka. O tome će se razgovarati u četvrtak. Zdravstveni radnici teško žive, ali šute i trpe. Ne može se protiv rogatih bosti – kaže Osman Tufek.

Računski trikovi

Ako ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, 18. oktobra u štrajk će zdravstveni radnici ZDK.

- Mi tražimo tumačenje kako je sindikat doktora postao reprezentativan. Oni samo hoće povećanje doktorskih plata, a to bi de facto značilo smanjenje plata drugim zdravstvenim radnicima. Sve su to računski trikovi – kaže dr. Esad Hasaničević.

Sindikat ZDK traži i sprečavanje neujednačenog povećanja plaća za jednu grupu, poboljšanje uvjeta rada te usklađivanje plaća s indeksom potrošačkih cijena.

Da nas lakše savladaju

U Tuzlanskom kantonu, prema riječima dr. Adise Fakić, sve je bilo dobro do nedavno. Mirnu atmosferu uzburkala je odluka kantonalnog ministra za rad da reprezentativnim proglasi i Sindikat doktora medicine i stomatologije.

- Oni traže povećanje plata samo za jednu grupu, a nema za sve dovoljno. Od koga će se onda oduzimati, od pacijenata ili nemedicinskog osoblja. Mislim da je cilj da nas što više razbiju, da nismo jedinstveni, kako bi nas lakše mogli savladati – kaže Fakić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.