BIH

Ono što je obećano, ne ispunjava zahtjeve sa protesta RVI paraplegičara, ali odlaže nove proteste

Sa protesta pred Parlamentom FBiH

M. R. S.

6.10.2017

Obećanih dodatnih 1,5 miliona KM godišnje za stopostotne RVI Prve grupe ne ispunjava u potpunost zahtjeve sa nedavnog protesta RVI paraplegičara i slijepih boraca, ali odlaže izlazak na ulicu i zahtjev za smjenu Vlade i Parlamenta FBiH.

Kazao je to danas za „Avaz“ Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH, nakon što je sa ministrom za boračka pitanja FBiH Salkom Bukvarevićem dogovoreno da će biti urađene izmjene i dopune Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica u pravcu da se duplo poveća iznos za tuđu njegu i pomoć za najteže kategorije (za oko 20 osoba), a ostalim pripadnicima stopostotnim RVI Prve grupe koliko bude preostalo od ukupno 1,5 milion KM.

Na nedavnom protestu pred Parlamentom FBiH traženo je 2,8 miliona KM više za tuđu njegu i pomoć za 513 osoba, te da dobiju status specifične kategorije kako bi im kroz Zakon o udruženjima od posebnog značaja bilo omogućeno organizovanje.

- Nije urađeno što smo tražili. Ovo je samo jedan i prvi korak. Ali želimo očuvati dignitet države i institucija, da ne proizvodimo situaciju haosa i zato smo odložili izlazak na ulicu. Ali, pratit ćemo realizaciju kako izmjena zakona, tako i inicijative za zapošljavanje članova porodica RVI koji i pružaju njegu – dodao je Aganović i istakao da očekuje da sredstva budu operativna što prije, kao i da posebno žele dobre odnose među boračkom populacijom.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.