Makarević: Značajni uspjesi

SAZNAJEMO Norveški kralj Harald V potpisao agreman

Makarević novi amabasador BiH u Norveškoj

Autor: E. HALIMIĆ
06.10.2017 20:55
A
A
A

Nakon izuzetno uspješnog mandata u Pakistanu, bh. ambasador Nedim Makarević, kako saznaje “Dnevni avaz” imenovan je na poziciju ambasadoru u Norveškoj.  

Da je proces imenovanja i praktično završen, svjedoči činjenica da je norveški kralj Harald V već potpisao agreman za našeg ambasadora koji će pored Norveške i nerezidentno pokrivati Island.

Ambasador Makarević prema saznanju “Dnevnog avaza” bit će najmlađi ambasador među predstavnicima diplomatskog kora u ovoj Skandinavskoj državi. Podsjećamo na ambasadorsku poziciju u Pakistanu imenovan je sa 38 godina što ga je i tad činilo najmlađim ambasadorom u toj zemlji.

Makareviću su u Pakistanu dodijeljena i prestižna priznanja za najboljeg diplomatu u 2015. godini, a ove godine primio je pored nagrade grada Islamabada i CEO nagradu za uspjehe u ekonomskoj diplomaciji.

Za vrijeme svog mandata, Makarević je zaslužan, što je našoj državi iz Pakistana upućena višemilionska pomoć za sanaciju šteta nastalih u katastrofalnim poplavama 2014. godine. Također, za vrijeme mandata ambasadora Makarevića znatno je povećan izvoz bh. proizvoda u Pakistan, potpisani su ugovori u oblasti obrazovanja, a sagrađena je i pakistansko-bosanska osnovna škola koja nosi ime po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Također na inicijativu ambasadora Makarevića, BiH je posjetio bivši premijer Pakistana Navaz Šerif (Nawaz Sharif).

Ambasador Makarević na novu dužnost stupa već krajem ovog mjeseca.