BIH

Sastanak delegacija Vlade i Parlamenta FBiH bez rezultata: Ništa od povećanja penzija u ovoj godini

( F. Fočo)

Piše: A. NUHANOVIĆ

7.10.2017

Novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) u Federaciji BiH, sudeći prema svemu, svjetlo dana neće ugledati prije iduće godine, što znači da od povećanja penzija još dugo nema ništa.  

Jer, na sastanku u četvrtak, kojem su prisustvovali članovi kolegija Vlade Federacije BiH i oba doma Federalnog parlamenta, a koji je trajao duže od dva sata, nije postignut nikakav dogovor.

Politička volja

Kako saznajemo, iako se na sastanku trebalo raspravljati o načinu obračuna penzija i postići dogovor o koeficijentu njihove isplate, to se nije desilo. Jer, za iznalaženje najprihvatljivijeg zakonskog rješenja ne postoje politička volja i spremnost.  

No, to nije iznenađujuće ako se zna da je ovaj zakonu u Domu naroda Parlamenta FBiH doživio krah u dva navrata zato što se delegati SDA i HDZ-a nisu mogli dogovoriti o koeficijentu.

Vlada je bila predložila koeficijent 13,6, a iz HDZ-a BiH insistirali su na koeficijentu 14,3. No, dogovor ni za jedan obračun nije postignut, a bilo je prijedloga da se na sastanku raspravlja o koeficijentu 13,9.

Male dorade

- Dogovor o koeficijentu bitan je kako bi novi zakon o PIO ponovo bio upućen prvo Vladi FBiH na usvajanje, a potom u parlamentarnu proceduru. Ocjene su da nema smisla slati zakon u Vladu i dalje u Parlament ako on neće biti podržan u zakonodavnoj vlasti – kaže naš sagovornik iz Vlade.

Ipak, bilo je onih koji su zagovarali da se zakon što prije donese, jer su potrebne još neke male dorade, a na hitnost donošenja ukazano je zbog rasta penzija, čime će položaj najstarije populacije, koji je godinama poražavajući, biti koliko-toliko popravljen.

Hoće li na ulice 22. oktobra? 

O tome hoće li protesta penzionera zbog nemara nadležnih biti, nakon što su od izlaska na ulicu 14. septembra odustali, znat će se nakon sastanka čelnih ljudi iz vlasti s penzionerima. Ranije je kao termin za okupljanje penzionera spominjan 22. oktobar.

- Mi ćemo s nadležnima imati sastanak nakon ovog njihovog zasjedanja. Vidjet ćemo šta nam sada nude – kazao je za „Avaz“ Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.