BIH

Reakcije: Traži se oštra sankcija za učenika zbog grafita na Kapiji

Piše: Avaz.ba

7.10.2017

U cijeloj Bosni i Hercegovini, a posebno Tuzli, i danas se je, osim nogometne utakmice između BiH i Belgije, jedna od tema ispisivanje grafita na zidu spomenika na Kapiji. 

Mirnes H. (18), učenik Četvrte gimnazije u Sarajevu, jučer je u popodnevnim satima oskrnavio zid ovog spomenika na kojem su ispisana imena ubijenih civila tokom masakra, 25. maja 1995. godine. 

Učenik je ubrzo nakon skrnavljenja spomenika identificiran i uhapšen., a nakon što su službenici završili svoj dio posla, Mirnes je pušteno, saznaje Avaz.ba. 

Ekskurzija učenika ove gimnazije iz Tuzle ispraćena je uz pratnju rotacija na policijskim automobilima, a brojna udruženja su se oglasila nakon što se saznalo za ovaj vandalski čin.

Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin i zahtijevamo od nadležnih organa da se počinilac kazni najoštrijom kaznom predviđenom za ovu vrstu djela. Skrnavljenje spomenika na Kapiji nanijelo je veliku bol i neočekivani udarac roditeljima i rodbini žrtava zločina na Kapiji, ali i svim građanima Tuzle - navodi se u saopćenju iz Grada Tuzle. 

Podsjetimo, Kapija je najveća ratna rana Tuzle. Na tom mjestu je prije 22 godine granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske s planine Ozren, ugašen 71 život, dok je preko 200 civila ranjeno. Prosječna dob ubijenih na Kapiji je 24 godine.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka otvorenim pismom javno i nedvosmisleno osudio je danas necivilizacijski i vandalski čin koji je učinjen na spomeniku "Kapija" u Tuzli.

- Bolna je spoznaja da pojedini, mladi ljudi u Bosni i Hercegovine ne poštuju okruženje u kojem živimo, koje je duboko isprepleteno historijskim činjenicama - napisao je Skaka. 

Istaknuo je da stvarnost ukazuje na to da postoje dijelovi života koji se moraju zajedno osvijestiti.

- Na sreću većina bh. stanovnika osuđuje ovakve događaje i zajedničkim naporima možemo ukazati pojedincima da zajedništvo naših gradova čini sve nas puno boljim - dodao je. 


Stoga je uime građana Sarajeva osudio čin koji se desio, dodajući da on ne bi trebao generalizirati sve ljude, napisao je Skaka u otvorenom pismu upućenom građanima i gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.