BIH

Nakon masovnog cyber napada na profile u RS: Ne postoji mogućnost da se spriječi otvaranje lažnih profila

Zabilježen niz napada na Twitter profile, među kojima i onaj novinara i blogera Slobodana Vaskovića

Piše: G. DAKIĆ

7.10.2017

Proteklu sedmicu u RS obilježili su cyber napadi na TWitter profile Udruženja „Restart Srpska“, odbornika PDP-a u Skupštini Grada Banje Luke Draška Stanivukovića, novinara i blogera Slobodana Vaskovića, poslovnog portala capital.ba. Napadnuti su i profili PDP-a i NDP-a, kao i profil narodnog poslanika Adama Šukala.

Vrijednost dionica

Nekoliko dana prije toga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u saradnji s administracijom društvene mreže Facebook, uklonili su lažni profil ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača (SNSD) s ove društvene mreže, uz napomenu da Lukač nema profil na ovoj mreži.  

Ovi napadi su još jednom otvorili pitanje koliko su društvene mreže sigurne i mogu li se ovakvi i slični napadi spriječiti.

Stručnjaci ističu da Facebook kao najveća društvena mreža promovira politiku „pravog imena“, a to znači da korisnik uvijek zna s kim se povezuje.

U avgustu 2012. godine, Facebook je procijenio da je više od 83 miliona FB računa bilo lažno, što je dovelo do pada vrijednosti njegovih dionica.

Direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević za „Avaz“ kaže da je kreiranje lažnih identiteta na društvenim mrežama uobičajena pojava koja predstavlja zloupotrebu jedne od karakteristika virtuelne komunikacije, a to je anonimnost.

Lukač: Meta bio i ministar policije RS | Rajčević: Postoji pravna odgovornost

Ugovor o korištenju

- Tehnički mehanizam za sprečavanje ove pojave ne postoji, ali postoji pravna odgovornost onoga ko se upušta u ovakve radnje, počevši od samog ugovora o korištenju određene društvene mreže, a u pojedinim državama ovakve zloupotrebe su tretirane krivičnim zakonom – istakao je Rajčević.

On dodaje da se ovakve stvari mogu sankcionirati tek kada se primijete, s obzirom na tehnološku postavku interneta koja se zasniva na anonimnosti.

- Ne postoji nekakav efektivan tehnološki metod za njihovo sprečavanje. Ko primijeti može to da prijavi i to je manje ili više sve – kazao je Rajčević.

Neke stranice i profile je verificirao sam Facebook kako bi ostali korisnici znali da su to autentični profili. Verifikacije se većinom odnose na javne ličnosti, globalne brendove i kompanije i na medijske kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.