BIH

Šokantne brojke Agencije za bankarstvo FBiH: Građani ne mogu vratiti 483 miliona KM kredita bankama!

Najviše problema s kreditima za opću potrošnju, nenamjenskih

Piše: K. KEŠMER

8.10.2017

Skoro 500 miliona maraka, tačnije 483 miliona, uzetih od banaka do polovine ove godine, građani Federacije BiH ne mogu vratiti. Šokantni je to podatak koji je objavljen u Informaciji o bankarskom sistemu FBiH Agencije za bankarstvo FBiH.

Realno stanje

Iako se izvještaj odnosi tek na polovinu godine, informacije koje su prikupljene pokazuju realno socioekonomsko stanje u kojem žive građani većeg i često nazivanog „boljeg“ entiteta. 

Ništa bolje nisu pozicionirane ni pravne osobe, odnosno firme i kompanije koje su dizale kredite. One nisu u stanju vratiti čak 922 miliona KM!

- Od ukupnih kredita plasiranih pravnim osobama, na nekvalitetne kredite odnosi se 13,9 posto ili 922 miliona KM, što je za 1,1 procentni poen manje nego na kraju 2016. godine. Za sektor stanovništva oni iznose 7,8 posto ili 483 miliona KM, što je za 0,4 procentna poena manje – navedeno je u izvještaju Agencije.

Na pitanje uzroka ovako katastrofalnog stanja u ovom sektoru, u izvještaju je dat i odgovor.

- Iz podataka se može zaključiti da kreditni portfolio pravnih osoba ima lošiji kvalitet od sektora stanovništva, posebno pokazatelj učešća klasificiranih kredita, što je rezultat stanja u realnom sektoru, odnosno u privredi i ukupnoj ekonomiji u BiH – ističe se u izvještaju.

Koliko je situacija loša, pokazuje i vrsta kredita koju građani uzimaju. Najviše je onih za opću potrošnju, nenamjenskih, čak 39,2 posto, i u odnosu na prošlu godinu bilježe rast od pet posto ili 219 miliona KM.

Manje obrtnicima

I dok je ova vrsta kredita u rastu, u padu je ona koja se daje obrtnicima, odnosno građanima koji imaju svoj biznis. Ovi su krediti i na prvom mjestu kada su u pitanju oni koji se najmanje vraćaju.

Na drugom mjestu nalaze se stambeni.

- Relativno visoko učešće nekvalitetnih kredita od 13,3 posto imaju stambeni krediti (na kraju 2016. godine 14,8 posto), dok krediti za opću potrošnju imaju najniže učešće nekvalitetnih kredita od 6,4 posto (na kraju 2016. godine 6,5 posto) – navedeno je u izvještaju.

39,2  

posto loših kredita uzeto za opću potrošnju, nenamjenski

13,3

posto stambenih kredita se ne vraća


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.