BIH

Azil za napuštene pse sa područja KS u Prači: Općinsko vijeće najavljuje, aktivisti traže zatvaranje, dok vlasnik očekuje prodaju azila

Al. B.

9.10.2017

Vijeće Općine Pale u FBiH od Vlade Kantona Sarajevo zatražilo je da se strogo poštuju uvjeti iz pravilnika o osnivanju azila za pse u Prači, te zabrani puštanje pasa van azila, a ukoliko ne postupi po ovakvim preporukama upozorilo da će u cilju zaštite stanovništva i svoje teritorije poduzeti mjere u pravcu zatvaranja azila. Po prvi put od njegovog osnivanja lokalna vlast se tako pobunila protiv stanja na koje već duže vrijeme ukazuju pojedini vijećnici, mještani, a posebno predstavnici nevladinih organizacija i aktivisti posvećeni zaštiti životinja. 

- Problemi stanovnika ovdje su što psi izlaze iz azila i stanovnicima mjesnih zajednica Hrenovica i Prača nanose štetu u stadima stoke, baštama tokom ljeta, a dolaze i ispred škole, pa se plašimo i za sigurnost djece. Stanovnici Brdarića, posebno djeca, svakodnevno prolaze pored azila, plaše se jer dosta pasa je vani, a imamo i prijave da se u okolini tog sela ukopavaju mrtvi psi – kaže Vahid Sipović, vijećnik SBB-a u OV Pale u FBiH. 




Otvaranjem azila prije pet godina lokalna zajednica dobila je samo probleme, jer u njemu ne može zbrinuti ni pse sa vlastite teritorije, pošto nema potpisan ugovor. Nije ispoštovana ni obaveza da se u radni odnos primi šest stanovnika Pala. - Naš je uslov bio da imamo šest uposllenih i ni to do kraja nisu ispoštovali. Zbog toga sam zvao inspekciju i oni su firmu kaznili sa 1.500 maraka, jer su našli dva radnika koji rade na crno. Tražimo da se i to ispravi. U zadnje dvije – tri godine mi smo se obraćali i Vladi KS i firmi, ali oni su ostali gluhi. Ovo je zadnje što možemo i ako se stvari ne urede do 31.12. obećavam da ćemo se obratiti inspektorima da zabrane rad tog azila – tvrdi načelnik Općine Pale u FBiH, Asim Zec

Aktivistica za zaštitu životinja Đana Glibanović iz Asocijacije za inicijative i razvoj kaže da je o stanju u azilu u Prači bolje upoznata svjetska, nego domaća javnost, zbog neshvatljive šutnje medija i medijske izoliranosti ovog dijela BPK. Dodaje kako ovo, ali i ostala skloništa za pse odstupaju od svakog standarda.


- Zbog silnih finansijskih malverzacija, kada je u pitanju finansiranje rada azila, koje iznosi oko 180 KM po psu mjesečno, psi to ni blizu nisu dobili. Mi idemo tamo i svjedočimo kako sredstva koja su namijenjena psima uopšte ne idu njima. Prvo, psi su gladni, a drugo, dio sredstava je namijenjen za veterinarsku brigu o psima, a mi imamo fotografije na kojima se vidi kako tumor konstantno raste, prevazišao je dimenzije psa, a da se ne interveniše. Iz Vlade KS nema reakcija, jer ne brine o građanima, niti životinjama, već o broju tužbi ljudi koji traže odštetu nakon napada pasa i sume koju treba izdvojiti iz općinskih budžeta – kaže Glibanović, te dodaje da aktivisti imaju informacije o šest masovnih grobnica za pse u okolini azila u Prači.

 - Sklonište koje prihvata pse sa područja KS napravljeno je na području BPK i samim tim Veterinarska inspekcija KS ne može da kontroliše šta se dešava sa psima koji se odvoze iz KS. Od 2012. do danas sav novac koji dolazi iz budžeta KS, koji se usmjerava firmi „Murai komerc“ za održavanje azila ne dolazi do tih pasa, ne koristi se za kupovinu hrane, veterinarsku njegu, unaprjeđenje uslova u skloništu, nego se on dijeli između vlasti KS i vlasnika firme. Za posljedicu imamo da psi umiru od gladi, žeđi, od bolesti koje su liječive, povreda koje nastupaju među psima koji se miješaju a ne mogu biti jedni s drugima, a za svo to vrijeme milionski iznosi nestaju. Oko 4 miliona maraka je do sada nestalo preko tog skloništa – ističe Kozlić.

Zbog toga je Tužilaštvu KS proslijedila krivičnu prijavu protiv 30-tak fizičkih i pet pravnih osoba, pored ostalih i bivšeg premijera Fikreta Musića, ministra Emira Hrenovice, firme Murai Komerc i vlasnika Muriza Alića, ali i protiv aktuelnog premijera Elmedina Konakovića, ministra privrede Muharema Šabića, Kantonalne veterinarske stanice i njenog direktora, kao i načelnika Semira Efendića i Ibrahima Hadžibajrića zbog nezakonitog rada preduzeća „Lokom“ i skloništa za pse Hreša.


- Bitno je da se što prije izreknu mjere zabrane daljeg hvatanja pasa i odvođenja u Praču, jer to je stanje neizdrživo. Danas ti psi zavise samo od aktivista i volontera, koji gore nose hranu, dovode veterinare i spašavaju pse. A trpe i građani opštine Pale. Da ne govorim da postoji masovna grobnica tih pasa koja je locirana neposredno u vodozaštitnoj zoni. Svi mi hoćemo da se psi sklone sa ulica ali na način kako je zakon predvidio. Drugo, nisu potrebna tolika sredstva, jer ovdje je samo poenta da se krade budžetski novac i to tri puta više nego što je potrebno za pse – naglašava Kozlić.

Koordinator azila Hamdo Alić kaže da se radilo na unaprjeđenju uvjeta u azilu, te da finansijskih malverzacija nije bilo, jer većina potpisnika sporazuma o finansiranju azila ne izmiruje svoje obaveze. Vlasnik ne želi tužiti Vladu KS i sarajevske Općine koje ne plaćaju usluge, jer je sklopljen sporazum po kojem bi azil trebalo preuzeti JKP „Rad“.

- Za azil je dogovoreno, on je oko 1.150.000 KM, ta cijena je dogovorena preko notara. Ima notarski ugovor i ide na Skupštinu sad, pa oni preuzimaju azil za desetak dana. To bi bilo najbolje tako – kazao nam je Alić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.