BIH

Na muralima mladog umjetnika i Dobojka Silvana Armenulić

H. Čalić/Avaz.ba

Piše: H. ČALIĆ

10.10.2017

Dobojlije nisu i nikad neće zaboraviti svoju divu narodne muzike Silvanu Armenulić, koja je plijenila sevdalinkama, alii svoj neprolaznim hitovima. Nažalost, tragično je skončala svoj život prije 41 godine. Danas se svi poklonici njezine pjesme, prije svega u rodnom Doboju, ali i u regiji podsjetiti ove umjentice koja je, kad god je bila u prilici pomagala svojim kolegama. 

Na osnovu priča starih Dobojlija, mladi umjetnik Deni Božić, lik Silvane pretočio je u murale koji krase fasade dobojskih stanbenih zgrada. O Silvani je dosta rečeno i napisano, ali nikad toliko, koliko je ona zaslužila. Danas govorimo o Deniju Božiću i njegovoj umjetnosti.


Prvi glas Doboja

Kada je 1983. godine na takmičenju “Prvi glas Doboja” zeljezničar po zanimanju, muzičar po talentu, Željko Božić pjesmom “Deni” grupe “Cod” osvojio prvo mjesto, on i njegova supruga Sanja, dogovorili su se da narednom djetetu kad se rodi, bilo muško ili žensko da daju ime Deni. I dočakli su 1993. godine da im se rodi sin i dali mu obećano ime.  

Deni Božić, danas ima 23 godine, i već je poznato ime na polju likovnog stvaralaštva u Doboju i okolini. Njegovi brojni murali na stambenim zgradama, ukrašavaju grad na tri rijeke. Dobra je to prilika da prije svega mladi ljudi ovog grada sa murala ponešto nauče. O tome šta je grad dobio, ne treba ni govoriti, umjesto zapuštenih fasada i neukusnih grafita, stigli su: naučnici, umjentici, sportisti, pisci, obični boemi.

Razgovarati sa mladim umjetnikom Denijem nije bilo nimalo lako, jer odakle god da smo započinjali priču o njegovom stvaralaštu, išlo je teško. Bilo je, po onoj, povuci, potegni zbog toga što je Božić izuviše skroman mladić, pa kada smo ga pitali kako se osjeća danas kada je postao neko i nešto, odgovario je: “Da, ja sam niko i ništa i sve i svašta, umjetnik, muralista, koji ovim što radi želi spasiti sebe i druge”.

Posjeduje energiju

- Slikati murale započeo sam prije tri godine, čisto onako da vidim, gdje sam, da vidim kakvu energiju posjedujem. Moram da kažem, u ovom poslu se čovjek umori i psihički i fizički, mada vrijeme rada na muralima pravilno rasporedim. Sjećam se da sam na mural naučnika Nikole Tesle potrošio 46 maraka za 6 kutija boje, pa su Dobojlije kazale, “Ljudi, u Doboju, osvanuo Tesla”- kaže Božić.

Danas se na zidovima stambenih zgrada u Doboju vidi na desetine murala. Osim Tesle, tu su i: Novak Đoković, Silvana Armenulić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Milena Dravić i Dragan Nikolić, dobojska parnjača, Bane Vinš, Stanko Rupa, a na posljednjem muralu je kralj pop muzike Majk Džekson. 


Napustio ALU

Da Deni Božić posjeduje nesporan talenat za slikarstvo, pokazao je kada je prije tri godine uspješno položio težak prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci, koju je pohađao nekoliko mjeseci i onda joj rekao “Zbogom”. Ističe, kako je tada bio mlad lud, ali se ni danas ne bi vratio nazad na studije. Kada baci oko na neku od stambenih zgrada, on se sa stanarima brzo dogovori o muralu. Nije odgovorio kako dolazi do likova koje slika na zgradama. Gradske vlasti mu ne prave problem, a i zašto bi, kada Doboj, Denijevim muralima, dobija novo ljepše lice, po uzore na svjetske metropole.


H. Čalić/Avaz.ba. H. Čalić/Avaz.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.