BIH

Sarajka u Americi pronašla lanč-paket iz vremena agresije na BiH: Komentari na društvenim mrežama su nevjerovatni

Piše: A. SOKOLOVIĆ

10.10.2017

Sarajka Amina Bašić, koja posljednjih godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u Americi je sasvim slučajno pronašla lanč-paket koji su za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu dobivali građani naše države. 

Oni koji su preživjeli ratne strahote, sjećaju se da su upravo ti američki vojni "lunch" paketi, koji su proizvodeni u Teksasu, bili posebna atrakcija.


"Chiken ala King" 

Oni su bili dosta rijetka pojava, a razlikovali su po brojevima. Sarajlije iz vremena opsade će se sigurno složiti da je najbolji od njih bila "šestica", koja je sadržavala piletinu - "Chiken ala King". 

Bila je to presovana piletina za jednu osobu, koja je nekom magijom pojedinaca uvijek bila spremana za četvero ukućana. 

Pored glavnog jela, paket američkog vojnika sadržavao je i flašicu ljutog tabasko sosa, kikiriki puter, par m&m šarenih bombona, kesice soka na razmućivanje, kesice nes-kafe, kesicu 'creamera', so, žvake, šibice te čudni slatkiš od dehidriranog voća petrohemijskog ukusa... 

Kako su ti smeđi paketi bili označeni brojevima, muslimani su uglavnom mijenjali "jedinicu" i još neke za druge proizvode, pošto su ovi sadržavali jelo sa svinjskim mesom.

- SAD su jedina zemlja koja se usudila da leti preko Bosne 1993. godine (godinu dana nakon početka rata) i padobranima spuštala pakete hrane (koje smo nazvali poklonima s neba) ljudima koji su u to vrijeme počeli umirati od gladi. Ništa nije dolazilo u grad, a sve rezerve hrane su već nestale - napisala je Bašić, uz komentar da svako ko je poznaje, zna da je svoju piletinu mijenjala za kikiriki puter te se zahvalila Bogu na puteru od kikirikija, dodajući da i dalje ne volim Tabasco.


Bašić godinama živi u Americi. Bašić godinama živi u Americi

Radost mnogih 

Sarajlije koje su imale priliku vidjeti post Amine Bašić, koja je rođena na Vratniku i koja je imala priliku da se za vrijeme opsade Sarajeva susretne s lanč-paketima, izazvali su razne komentare na društvenim mrežama.

- Koja je to radost bila kada se dobije američki vojni lanč-paket. Posebno sjajna "šestica" - kazala je jedna Sarajka.

Komentarima su se pridružili bivši marinci i njihove supruge i partnerke koji su imali također priliku da probaju ove američke lanč-pakete.

A evo i komentara na Facebooku:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.