BIH

Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH: Došli smo do crvene linije ispod koje ne idemo!

Pregovori o kolektivnom ugovoru trajali mjesecima

Piše: A. Nu- Al. B.

10.10.2017

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH. Na sjednici Upravnog odbora Sindikata, koja je održana 5. oktobra, donesena je odluka o završetku pregovora koje je koordiniralo Federalno ministarstvo zdravstva i u kojima su učestvovali pojedini kantoni, odnosno nadležna ministarstva zdravstva, te je najavljeno stupanje u generalni štrajk.


Brojne posljedice

Generalni štrajk za 13. oktobar najavili su iz Sindikata zdravstva Kantona Sarajevo, a ako ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, 18. oktobra u štrajk će i zdravstveni radnici Zeničko-dobojskog kantona, dok o štrajku razmišljaju i u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru.

- Pregovore nakon punih sedam mjeseci završavamo 20. oktobra, a već dan kasnije UO će zasjedati zbog samo jedne tačke dnevnog reda, a to je odluka o proglašenju štrajka doktora medicine i stomatologije na području FBiH. Odlučili smo da je ovo posljednji trenutak kada možemo potpisati kolektivni ugovor – naveli su iz Sindikata FBiH.

Istakli su zabrinutost što takav odnos vodi praktičnom nestanku ljekara, naročito iskusnih i onih koji će tek to postati, u javnom zdravstvu na području FBiH.

- U narednih deset dana znat ćemo je li vlada ZDK ozbiljna kada je s nama postigla preliminarni sporazum i s tim izašla u javnost i znat ćemo je li vlada KS kredibilna kada je obećala poboljšanje standardna ljekarima, i ne samo njima. Bit će jasno i je li Vlada FBiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministarstvom zdravstva, kredibilna i hoće li potpisati s nama kolektivni ugovor nakon što za početak sklopimo sporazum u jednom ili dva kantona, i sve to do 20. oktobra – poručuju iz UO.

Ističu da će nepotpisivanje kolektivnog ugovora imati brojne posljedice.

Odlazak ljekara

- Ostat ćemo jedina djelatnost u FBiH koja nema svoj kolektivni ugovor, a time mislimo da je zdravstvo u FBiH nepovratno izgubilo. Smatramo i da su građani najveći gubitnici, jer ostaju bez ljekara i svjedočit će nestanku najkvalitetnijih doktora iz zdravstvenih ustanova koji su ih do jučer liječili. Tome su već svjedoci svakim danom – poručuju iz Sindikata.

Štrajk upozorenja u BPK  

Zdravstveni radnici u BPK Goražde u petak će organizirati polusatni štrajk upozorenja, koji će biti održan u Kantonalnoj bolnici i domovima zdravlja „Isak Samokovlija“ u Goraždu te u Ustikolini i Prači. Štrajk će biti održan u vrijeme pauze između deset i 10.30 sati, tako da pacijenti neće ispaštati.

- Razlog je neimplementiranje granskog kolektivnog ugovora koji smo potpisali prije sedam mjeseci. Ovaj sindikat imao je mnogo strpljenja i razumijevanja prema Vladi BPK, ali bez obzira na sve, Vlada još nije uspjela taj sporazum primijeniti, pa je naše strpljenje na izmaku – kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.