BIH

Kako je Vijeće ministara BiH davalo budžetski novac: Podijelili 66 miliona KM bez ikakvog kriterija

Vijeće ministara: Novac dodjeljivan netransparentno

Piše: K. KEŠMER

11.10.2017

Više od 66 miliona KM nepovratnih, grant sredstava Vijeće ministara BiH, predvođeno Denisom Zvizdićem, u posljednje tri godine podijelilo je netransparentno, bez ikakvog kriterija, cilja ili svrhe.

Ispunjenje uvjeta

Sažetak je to revizorskog izvještaja koji je napravio Ured za reviziju institucija BiH, a koji se detaljno pozabavio ovom materijom, navodeći da su se i mediji, kao i niže instance revizijskih institucija, bavili ovom tematikom te da je isto zaključeno.

Kako se navodi, uprkos jasnim zakonskim odredbama, Vijeće ministara i ministarstva iz budžeta su dodjeljivali sredstva bez jasnih kriterija i transparentnosti.

- Iako se znatna sredstva iz godine u godinu dodjeljuju putem grantova, skoro ni za jednu vrstu analiziranih grantova ne može se utvrditi šta se to tačno i u kojoj mjeri željelo postići ovim načinom finansiranja. Određene institucije osnovu za dodjelu grantova crpe iz zakonskih nadležnosti samih institucija, bez postojanja utvrđenih strateških ciljeva koji se žele postići dodjeljivanjem grantova – navodi se u izvještaju.

Faksimil revizorskog izvještaja

Revizoru su u samom startu problematizirali uvjete pod kojima aplikanti dobivaju ova sredstva. Kako se navodi, uprkos propisima, aplikanti nisu ispunjavali sve obrasce, a komisije koje odlučuju o dodjeli nisu uspostavljale ni kriterije.

- Za određene vrste grantova nisu uspostavljeni kriteriji za dodjelu, a za određene vrste nisu transparentni. Kriteriji često nisu mjerljivi, a u određenim slučajevima se i ne primjenjuju. U nekim slučajevima kriteriji su propisani od nenadležnog organa, diskriminirajući su i ograničavaju konkurenciju – navode revizori, ističući da u većini slučajeva nije jasno je li i na osnovu čega je komisija procjenjivala ispunjenost određenih uvjeta.

Kontrola utroška

Dalje je utvrđeno da institucije nisu tražile ni izvještaje o utrošku sredstava koje su, faktički, poklonile, što znači da su oni koji su ih dobili mogli s građanskim novcem raditi šta žele.

- U postupku revizije nije utvrđeno da su institucije vršile kontrolu utroška grant sredstava kod korisnika tokom implementacije – ističe se, između ostalog, u izvještaju.

Pozamašan spisak preporuka 

Nakon nepravilnosti uočenih u raspodjeli novca šakom i kapom određenim nevladinim organizacijama, udruženjima..., revizori su Vijeću ministara uputili i podugačak spisak preporuka koje treba provesti.

Između ostalog, traži se da osigura transparentan sistem raspodjele ovih sredstava, da se uvedu jasni kriteriji i evidencija prilikom dodjele novca te da se prati utrošak sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.