BIH

Protest Srebreničanki u Tuzli: Mnoge majke umiru, a da nisu pronašle posmrtne ostatke svoje djece

Piše: A. HADŽIĆ

11.10.2017

Majke Srebrenice danas su na Trgu žrtava u Tuzli, mirnim protestom, kako to čine svakog 11. u mjesecu, ponovo podsjetile na žrtve genocida koji se dogodio u Srebrenici prije 22 godine.  

Podsjećajući na bolnu istinu da posmrtni ostaci mnogih ubijenih još nisu pronađeni, Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“ izrazila je razočarenje odnosom Suda i Tužilaštva BiH prema otkrivanju novih masovnih grobnica, ali i progonu počinilaca ratnih zločina..

Mnoge su umrle

- Kad razgovaramo sa tužiocima, oni kažu mi radimo. Pitam, šta rade ako nema pronalaska novih masovnih grobnica, a i novih optužnica za ratne zločine. Ili ne znaju da rade, ili neće da rade, trećeg nema. Šta god je u pitanju, mi znamo da oni primaju debele plate za taj svoj nerad. Pogledajte koliko je žena manje na protestima nego prije. Mnoge su umrle , a da nisu dočekale da ukopaju bar po jednu kost svoje djece – kazala je Begović. 

Osvrćući se na reakcije iz RS na nedavnu oslobađajuću presudu ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, Nura Begović je izrazila ogorčenje neistinama koje su nakon ove presude iznešene u javnost. 

Izjave Radojke su najgnusnije laži  

- Posebno su nas sve zaprepastile izjave Radojke Filipović predsjendice boračke organizacije iz Bratunca koja je iznijela najgnusnije laži o navodnim zločinima koje su počinili pripadnici ARBiH na čelu sa Naserom Orićem. Pobrojala je skoro desetak mjesa u kojima je, tobože bio Orić i tamo ubijao srpske civile. Riječ je, ustvari, o mjestima na kojima su bili položaji Vojske RS sa kojih je njihova artiljerija sijala smrt po mjestima u kojim su živjeli Bošnjaci, a što je potvrđeno i u presudama Haškog tribunala - kazala je Begović.

 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.