BIH

TIBiH: VSTV da osigura provjeru načina sticanja imovine sudija i tužilaca

Fena

11.10.2017

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH i dalje ograničava kontrolu načina sticanja imovine sudija i tužilaca, tvrde iz Transparency Internationala (TI) BiH.

Podsjećaju da je VSTV na sjednici 4.oktobra utvrdilo obrazac za podnošenje finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, ali su zahtijevali da se iz dokumenta izbace ključni elementi za provjeru načina sticanja imovine, te da se suzi krug osoba obuhvaćenih izvještajem.

U prijedlogu obrasca koji je sačinila Radna grupa za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudne funkcije, predviđeno je bilo podnošenje podataka o prihodima i aktivnostima bračnog/vanbračnog partnera, djece (koja žive ili ne žive u istom domaćinstvu, uključujući i usvojenu djecu i pastorke), roditelja/usvojitelja, kao i ostalih članova zajedničkog domaćinstva nosioca pravosudne funkcije, ostvarenim u BiH i inostranstvu.

Članovi VSTV-a, međutim, nisu bili saglasni s tim prijedlogom, te su usvojili zaključak da se podnošenje podataka ograniči samo na nosioce pravosudne funkcije, bračne drugove i djecu sa kojima žive u istom domaćinstvu.

Na isti način, Vijeće je naložilo da se iz dijela predloženog obrasca koji se odnosi na podatke o imovini nosilaca funkcije i članova porodice, izbrišu rubrike o vremenu, odnosno datumu, kao i načinu sticanja imovine.

Iz TIBiH upozoravaju da je takva odluka u suprotnosti s preporukama Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO), koje su trebale biti povod za unapređenje obrasca, a koje prije svega nalažu razvijanje efikasnog sistema za kontrolu godišnjih finansijskih izvještaja i osiguranje javnosti i lakog pristupa finansijskim informacijama.

- Nejasno je na čemu će se temeljiti efikasna kontrola ukoliko ona nije zasnovana na potpunim i egzaktnim podacima, tj. podacima koji ne sadrže sve povezane osobe, kao ni način i vrijeme sticanja imovine, a pored toga ostavlja se prostor za prikrivanje stvarnog vlasništva nad imovinom i njenog porijekla – tvrde iz TIBiH.

Pozivaju članove VSTV-a da pokažu "stvarnu spremnost za unapređenje integriteta nosilaca funkcija u pravosuđu i usvoje obrasce i odgovarajući pravilnik, koji će osigurati potpuni uvid i omogućiti kontrolu ne samo tačnosti podataka iz izvještaja, već i načina sticanja imovine, jer je to osnovni preduslov uočavanja i sprečavanja nezakonitog bogaćenja".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.