BIH

Revizorski izvještaji pokazali: Budžet FBiH nije u suficitu

istinomjer.ba

11.10.2017

Revizorski izvještaj o Izvršenju Budžeta u FBiH za prošlu godinu, kao i obično ukazao je na izrazito “neuredno” upravljanje javnim novcem, ali i mnogobrojne nepravilnosti na koje su revizori i ranije više puta skretali pažnju. 

Izvještaj je, suprotno tvrdnjama premijera Fadila Novalića i ministrice finansija Jelke Miličević, pokazao da u prošloj godini ipak nije ostvaren suficit u iznosu koji su pominjali. 

Vlada FBiH navela je u svom Izvještaju o izvršenju Budžeta za prošlu godinu kako je ostvaren pozitivan finansijski rezultat gdje su ukupni prihodi bili veći od ukupnih rashoda i izdataka za 84,9 miliona KM. Ovaj izvještaj inače nije prihvaćen niti od jednog doma Parlamenta FBiH, a još ranije nije prihvaćen ni Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2016. godinu, što je bio razlog da poslanici Kluba SDP-a i DF-a upute prijedlog za izglasavanje nepovjerenja federalnoj Vladi, s obzirom da ovi izvještaji nisu usvojeni u Parlamentu.

Međutim, priča o pozitivnim trendovima nastavljena je i krajem avgusta kada su nakon sjednice u Mostaru iz Vlade kazali kako je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren suficit u budžetu, i to u iznosu od 60,8 miliona KM. Iznos je predstavljen kao rekordan u posljednjih 10 godina. Kako se navodi u Izvještaju o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta Vlade FBiH za 2016. godinu, objavljenom u avgustu, ukupni prihodi i primici iskazani su u iznosu od nešto više od 1.810 miliona KM, rashodi i izdaci u visini od 1.402 miliona KM, otplate kredita i zajmova u iznosu od preko 886 miliona KM, ali i ranije pomenuti suficit u iznosu od 84.9 miliona KM. 

Ipak u Uredu za reviziju institucija FBiH smatraju da se “iskazani finansijski rezultat i akumulirani višak rashoda nad prihodima/deficit ne mogu potvrditi za najmanje 86.652.700 KM.”

Osim toga, revizorski izvještaj je pokazao i da je deficit u budžetu mogao biti i veći za 50 miliona KM da Vlada FBiH krajem godine, Izmjenama i dopunama Budžeta za 2016. godinu, nije donijela odluku da se na jedinstveni račun Trezora povuče 50 miliona KM kreditnih sredstava Svjetske banke 

IBRD sa računa projekta EAE SME u Union i Privrednoj banci. Radilo se o namjenskim sredstvima Revolving fonda za “Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima“, koji je bio u nadležnosti Fondacije za održivi razvoj Odraz Sarajevo. Vlada FBiH je kroz Izmjene i dopune Budžeta FBiH za 2016. godinu predložila da se navedeni iznos oprihoduje, što su revizori ocijenili kao sporno.  

Na osnovu navedenog se tako može zaključiti da prošlogodišnji Budžet FBiH nije bio u suficitu, nego u deficitu od blizu 2 miliona KM. Ako je suditi prema izvještaju za prošlu godinu, slično bi se moglo dogoditi i sa nedavno predstavljenim suficitom od 60 miliona KM. Tako će i izjave Fadila Novalića i Jelke Miličević o prošlogodišnjem suficitu od Istinomjera biti ocijenjene kao neistinite. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.