BIH

Sve crnja slika bh. ekonomije: MMF ponovo snizio prognoze rasta BiH

Iz izvještaja MMF-a: Crna slika bh. ekonomije

Piše: S. NUMANOVIĆ

12.10.2017

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je, drugi put ove godine, snizio prognoze ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine. Prema jučer objavljenom Pregledu svjetskog ekonomskog stanja (WEO), rast ekonomije BiH s tri je spušten na 2,5 posto!  

U aprilu je MMF prognozirao rast od tri procenta, ali ga je sada morao sniziti.

Veliki rez

Snižena je i projekcija rasta BiH u narednoj godini. MMF je predviđao rast od 3,5, ali je sada morao umanjiti i tu prognozu za čak 0,9 posto!  

Također, MMF predviđa da bi privreda BiH tek 2020. godine mogla zabilježiti rast od tri posto. Sve do tada, prognoze su mračne. No, ni to predviđanje nije nimalo utješno, ako ni zbog čega, ono zbog ambicije priključenja Evropskoj uniji. Da bi se to ostvarilo, privreda BiH mora imati godišnji privredni rast od najmanje šest posto!

U svom velikom istraživanju, MMF je naveo i da će u ovoj, kao i narednoj godini, naša država imati inflaciju, nakon četiri godine deflacije. Ovogodišnji rast cijena bit će nekih 2,3, a u narednoj godini još 1,4 posto. Za Sinišu Vukelića, ekonomskog analitičara i vlasnika portala Capital.ba, prognoze MMF-a su očekivane.

- S politikom javnih finansija kakva se vodi, ovo čak nije ni loše. Ako se radikalnije reforme ne poduzmu, bit će još gore. A vrijeme za reforme su istekle, tek 2019. mogli bismo možda krenuti u to. Između dva izborna ciklusa. Ovo je izgubljeno vrijeme, kao i svih prethodnih godina. Ovu vlast nisu pokrenule ni Njemačka ni Velika Britanija kroz Reformsku agendu, pa ni MMF sa svojim insistiranjima – upozorava on. 

Vukelić: Izgubljene godine

Skuplji krediti

Upitan šta praktično znači novo snižavanje procjena, Vukelić kaže da u konačnici ono dovodi do dodatnog usporavanja investicija.

- Ako dobijete lošiju procjenu rasta bruto društvenog proizvoda, onda će se država i entiteti morati zaduživati pod nepovoljnijim uslovima. I to i na domaćem i na svjetskom tržištu. Uslovljavanja potencijalnih kreditora će se pojačati, postavljat će se novi i oštriji uslovi i tražiti veće garancije za novo zaduživanje – objašnjava naš sagovornik.

On navodi i da su ona neminovna kako bi se mogle otplaćivati rate koje pristižu za postojeći dug, ali i mogle dalje finansirati tekuće obaveze.

- RS će posebno teško biti pogođena - ističe Vukelić.

Inflacija jede rast BDP-a 

- Stagniramo i stagnirat ćemo u svakom pogledu. Da bismo se vratili barem na predratno stanje ekonomije, treba nam rast BDP-a od šest do osam posto. Kada bismo imali takav rast, za deset godina mogli bismo dostići neke niže razvijene zemlje EU. Rast od 2,5 ili tri posto je ništa, posebno kada pogledate stopu inflacije. Jer, ona nam, praktično, poništava rast BDP-a. Mi ustvari propadamo - zaključuje Vukelić.

Najgori u regionu

Međunarodni monetarni fond dao je tabelu uporedne analize privrednog rasta država regiona. BiH je na samom dnu s prognoziranim rastom od 2,5 posto. Daleko ispred je Rumunija sa 5,5, Turska sa 5,1, Albanija sa 3,7, Kosovo sa 3,5 posto ekonomskog rasta...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.