BIH

Opasno oboljenje: Zbog ove bolesti 50.000 ljudi u BiH ne može normalno da se kreće

A. S.

12.10.2017

Zglobovi su stalno upaljeni, otečeni su i bole, najčešće u toku mirovanja i noću, a karakteristična je jutarnja ukočenost koja traje duže od 60 minuta.

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan protiv artritisa. Koliko je teško i neizvjesno putovanje kroz život ispunjen bolom, neizvijesnošću, strahom, depresijom, nemoći, nesanicom.... 

Reumatske i mišićno-koštano bolesti pogađaju jednu četvrtinu svih stanovništva u Evropi - više od 120 miliona ljudi. Skoro svaka porodica u Evropi je pogođena reumatskim i mišićno-koštanim bolestima na neki način.  

Ove bolesti pogađaju više radno sposobnih osoba, nego bilo koje druge bolesti. Reumatske i mišićno-koštano bolesti pogađaju podjednako i muškarce i žene, svih godina, uključujući i djecu i bebe.


Ajdaslić, predsjednik Udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti "Snaga iz Tuzlanskog kantona. Ajdaslić, predsjednik Udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti "Snaga iz Tuzlanskog kantona

Prema riječima Suada Ajdaslia, predsjednika Udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti "Snaga iz Tuzlanskog kantona", četvrtina stanovnika Bosne i Hercegovine boluje od nekog oblika reumatizma.

- Danas ćemo dati akcent na pozitivne strani. Od januara Tuzlanski kanton ima jedini u FBiH 20 bioloteških terapija za liječenje reaumatskog artritisa, koje bolest može dovesti u stanje remisije. Mi ćemo se danas u 14 sati okupljanje u UKC Tuzle obratiti prisutnima i zahvaliti se Vladi TK koji su doprinijeli da se koriste biološke terapije u našem kantonu - kaže Ajdaslić za Avaz.ba.

Prema njegovim podacima, oko 50.000 osoba u BiH ima oboljenje reumatoidnog artritisa, a samo oko 7.500 je na Tuzlanskom kantonu.

- Smatramo da oboljelih od reumatiodnog artritisa u BiH i TK imamo puno više, a od toga je 20 posto nepokretni i koji su invalidi - kaže Ajdaslić, dodajući da je reumatizam grupa različitih oboljenja koja se po nastanku mogu podijeliti na: zapaljenske, nezapaljenske i degenerativne.

Reumatske bolesti

Međutim, neke reumatske bolesti su mnogo češće u određenoj populaciji. Naprimjer, reumatoidni artritis, sklerodorma, fibromialgija i lupus predominantno pogađaju žene. Spondiloartropatije i giht su češći kod muškaraca.

Reumatske bolesti su najveći uzrok bolovanja i ranog penzionisanja i predstavljaju najskuplje bolesti u zdravstvenom i drušveno-ekonomskom sistemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.