BIH

OHR: Jednostrane odluke i pritisak na predstavnike bh. pravosuđa neprihvatljivi

Fena

12.10.2017

Jednostrane odluke kojima bi se suspendirale ili ograničile nadležnosti i odluke pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine na dijelu bosanskohercegovačke teritorije bile bi protuustavne i neprihvatljive - odgovor je iz OHR-a na upit Fene u vezi s pozivom predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika srpskim predstavnicima u pravosudnim institucijama da napuste svoje pozicije te najavom ograničavanja nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH na teritoriji RS-a.

Kako su istakli, prema Ustavu BiH, entiteti moraju u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući zakone donesene na državnom nivou te odluke državnih pravosudnih organa. Sud BiH i Tužilaštvo BiH imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH.

Iz OHR-a su poručili da su pokušaji izvršnih vlasti da izvrše pritisak na predstavnike pravosuđa ili utiču na njihova imenovanja, potpuno neprihvatljivi u kontekstu nezavisnog pravosuđa te podvukli da sudijama mora biti omogućen nezavisan rad, bez neprimjerenog političkog pritiska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.