BIH

Oružane snage, EUFOR i SIPA spriječile talačku krizu na Sarajevskom aerodromu

( M. Kadrić/Avaz.ba)

E. T.

13.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas se održala pokazna vojna vježba - simulacija talačke situacije u okviru vježbe "Brzi odgovor 2017", saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U vježbi su sudjelovale jedinice EUFOR-a, GPBIH, SIPA-e, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Spasilačko vatrogasna služba aerodroma Sarajevo, Hitna medicinska pomoć.  "Brzi odgovor 2017" je vježba za operacije podrške miru, pod vodstvom EUFOR-a. Vježba će se održati od 11. do 15. oktobra u Sarajevu, Pazariću i Kalinoviku.



Scenarijom vježbe predviđen je ulazak grupe terorista u krug aerodroma s namjerom da izvedu teroristički akt, likvidiranje terorista od strane policijskih službenika, te ranjavanja talaca i pripadnika EUFOR-a. Scenario uključuje i ukazivanje hitne medicinske pomoći ranjenicima, te prebacivanje helikopterom u medicinsku ustanovu.

Ovo je prvi put da se agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.


(Video: E. Trako/Avaz.ba)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.