BIH

Predstavljen projekat "Međupovezivanje upravljanja rizicima od katastrofa u BiH"

T. Ro.

13.10.2017

Povodom obolježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Ministarstvo sigurnosti BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH, predstavili su danas novi projekat „Međupovezivanje upravljanja rizicima od katastrofa u BiH (IDRM)“, a za koji je sredstva izdvojila Italijanska agencija za razvojnu suradnju. 

Cilj projekta je unaprjeđenje politika i pravnog okvira za smanjenje rizika od katastrofa, ali i provedba mjera upravljanja katastrofama i klimatskim rizicima na svim nivoima vlasti u cilju zaštite građana.

Njegova vrijednost je 350.000 dolara, a donator je Italian Agency for Development Cooperation.

Šef odsjeka za strateško planiranje u sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, Idriz Brković, istakao je značaj podizanja svjesti o smanjenju rizika od katastrofa imajući u vodu činjenicu da je izaganje osoba i imovine u svim zemljama poraslo brže nego što je ranjivost smanjena.

- Tako se stvaraju novi rizici i stalni porast gubitka u katastrofama sa značajnim ekonomskim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim i ostalim uticajima na životnu sredinu – upozorio je Brković.

Ambasador Republike Italije u BiH, Nicola Minasi, naglasio je da Italija BiH smatra posebnim partnerom kada se govori o prirodnim katastrofama.

- Italija je učetvovala u odgovru na polave koje su Bih pogodile 2014. godine. U međuvremenu mi smo iskusili zemljotres, a tokom ove godine dok ste imali šumske požare u BiH i mi u Italiji smo se suočavali sa istim problemom, podsjetio je Minisi, dodajući da zajedničkom saradnjom dvije zemlje mogu razviti odgovore na takve probleme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.