BIH

Namjenska industrija FBiH u ekspanziji: Do kraja godine 14 firmi očekuje oko 340 miliona KM ugovorenih poslova

Piše: M. AŠČIĆ

16.10.2017

Kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH bilježe odlične rezultate. Nakon što su za prvih šest mjeseci ostvarile ukupno promet od 150 miliona KM, do kraja godine očekuje se i do 340 miliona maraka ugovorenih poslova.

Nezvanični podaci

Prema nezvaničnim podacima iz Vlade FBiH, za prvih devet mjeseci zaradile su oko 280 miliona KM. 

Riječ je o 14 kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije FBiH i to: „Pretis“, „Igman“, „Ginex“, „Zrak“, „Unis Group“, „Vitezit“, „Binas“, „Pobjeda Rudet“, Pobjeda Technology“, BNT Novi Travnik, Tehnički remontni zavod Hadžići, „Koteks“, „AC Unity“.

No, ono čime se najviše možemo pohvaliti jeste da smo za manje od godinu proizveli i prvu bh. pušku, pištolj, ručni raketni bacač i prvu samohodnu haubicu, što je dokaz velike ekspanzije u ovoj oblasti.

Napredak u regionu

Već odranije izvozimo pješadijsku i artiljerijsku municiju, kao i vojnu opremu i uniforme za pješadijske jedinice NATO saveza.

Kada je u pitanju proizvodnja naoružanja za ovaj vremenski period, tu se možemo pohvaliti da u regionu sve brže napredujemo ka prvom mjestu. Inače, susjedna Srbija mže se pohvaliti jer je prije nekoliko mjeseci proizvela svoju haubicu, a jurišnu pušku prije nekoliko godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.