BIH

Kome ide podrška Ministarstva obrazovanja FBiH: Ministrica Elvir Dilberović - lokalpatriota preko leđa naroda

Dilberović: Hvali se otvaranjem škola na bosanskom jeziku u Turskoj

Piše: S. KURT

16.10.2017

Od 26 projekata studentskih organizacija u FBiH podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke dobilo je čak 16 organizacija iz Mostara. Na čelu Ministarstva je Mostarka, kadar SDA Elvira Dilberović, kojoj je lokalpatriotizam jača strana, pa su studentski projekti iz rodnog joj grada odobravani mnogo više nego oni iz Sarajeva, Zenice, Bihaća, Tuzle...

Mudro šuti

Primjerice, za učestvovanje na Svjetskim igrama mladih u Zagrebu sportskoj udruzi studenata Studentskog centra Mostar odobreno je za putne troškove 2.500 KM, za izdavanje časopisa „Puls“ i SEF studenata medicine, ekonomije i matematike na Sveučilištu izdvojeno je više od 4.700 KM, studenti Tehničkog kluba Univerziteta „Džemal Bijedić“ dobili su 3.040 KM za organizaciju Inžinjerskog takmičenja u Mostaru, a za konferenciju, također u Mostaru, građevincima sa Sveučilišta odobreno je 2.298 KM. 

Ministarstvo je odlučilo sufinansirati i besplatne kurseve jezika na Sveučilištu sa 2.600, istraživanje kvaliteta Neretve i Radobolje koje su organizirali studenti Prirodoslovnog fakulteta sa 2.200, na studentske razmjene otišlo je više od 2.000, jer su plaćeni putni troškovi mostarskih studenata u Tursku i Rusiju...

Šta joj je bliže

Tako je za mostarske projekte odobreno više od polovine novca iz transfera za finansiranje studentskog standarda. Tuzlanskim studentima odobreno je sedam projekata, sarajevskim pet, zeničkim četiri, a u Bihaću dva.

Ministrica Dilberović uglavnom mudro šuti na dešavanja u obrazovanju u Federaciji BiH. Iz ureda u Mostaru (!) šalje čestitke uoči praznika i ponekad se tek pojavi kad potpiše kakav ugovor, sporazum ili dijeli pare poreznih obveznika. U medijima se hvali otvaranjem škola na bosanskom jeziku u Turskoj. Koja joj je bliža od Konjević-Polja!

Slučajevi diskriminacije 

Ministrica Dilberović na početku mandata obećala je biti posvećena rješavanju segregacije i diskriminacije u obrazovanju te se zgrozila što i danas postoje „dvije škole pod jednim krovom“, rastužila nad sudbinom djece iz Konjević-Polja koja su i ovog septembra krenula u improviziranu školu u Novoj Kasabi.

Prošle godine našla se u centru skandala kada je odbila dodijeliti zaslužena priznanja učenicima škola u sistemu „Bosna Sema“. Tada su, podsjetimo, matematičari i fizičari koji godinama na državnim i međunarodnim takmičenjima osvajaju medalje i nagrade izostavljeni, zato što dolaze iz obrazovnih institucija koje se dovode u vezu s Fethulahom Gulenom, čiju organizaciju režim u Turskoj smatra terorističkom.

Ove godine ministricu Dilberović nismo vidjeli niti nedavno kada je bio protest u Kiseljaku zbog nemogućnosti da djeca koja uče po bosanskom planu i programu uđu u salu za tjelesno. Nije učinila ništa za učenike u Kozarcu, Vrbanjcima, Kiseljaku, Jajcu, Stocu, gdje je diskriminacija u obrazovanju i danas očita i politički skoro pa poželjna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.