BIH

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS odgovorio na optužbe Sindikata radnika u zdravstvu KS

Ilustracija

Avaz.ba

16.10.2017

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS sa krajnjom nevjericom i dubokim razočarenjem se oglašava povodom jasnog pokušaja razdora u procesu socijalnog dijaloga i pravedne borbe radnika u javnom sektoru zdravstva, a koji generira rukovodstvo Sindikata radnika u zdravstvu KS svojim “proglasom” objavljenim u sredstvima javnog informisanja, saopćeno je. 

- Sa krajnje neumjerenim i teškim riječima Sindikat radnika u zdravstvu KS odnosno njegovo dugogodišnje rukovodstvo svoj nerad i loše rezultate socijalnog dijaloga, što je vidljivo iz krajnje loše socioekonomske pozicije svih radnika u zdravstvu, želi isporučiti doktorima medicine i stomatologije.

Kvalifikacija Sindikata doktora medicine i stomatologije kao sebičnih i socijalno neosjetljivih ljudi je izuzetno teška i bez dileme usmjerena ka urušavanju ugleda i društvene pozicije ovih časnih zanimanja. Istovremeno Sindikat radnika u zdravstvu KS se obrušava i na pravedne zahtjeve Sindikata doktora medicine i stomatologije koji su usmjereni na povećanje koeficijenta kada je ovo zanimanje i stručna sprema u pitanju. Krajnje neutemeljeno rukovodstvo Sindikata radnika u zdravstvu urušava ovo neprikosnovo pravo prema svim međunarodnim konvencijama i Ustavu BiH i lažno optužuje “da smo sebi prigrabili dizanje koeficijenta diskriminirajući druge“. 

Nikavu diskriminaciju mi ne vršimo niti sprječavamo druge da vode socijalni dijalog i ostvaruju svoje ciljeve, dapače mi ih podržavamo. Svoju borbu za bolji siocioekonomski položaj smo napakon uzeli u vlastite ruke, jer očito nismo prepoznali sadašnje rukovodstvo Sindikata radnika u zdravstvu KS kao garant ostvarivanja naših prava, a eto potvrdilo se da smo bili u pravu.

Radi naših pacijenta, zdravstvenih radnika koji su sa nama članovi timova koje u najvećoj mjeri vodimo, administrativno -tehničkih radnika i svih ostalih koji direktno ili indirektno sudjeluju u pružanju usluga zdravstvene zaštite dužni smo pojasniti slijedeće nepobitne činjenice. Neprimjereno je mala razlika u koecifijentima između doktora medicine i stomatologije i ostalih zanimanja u zdravstvu, a neprimjereno velika razlika u težini i dužini školovanja i stupnju odgovornosti u obavljanju posla. 

Doktori medicine i doktori stomatologije nakon završenog fakulteta koji traje šest godina, da bi pružali adekvatne zdravstvene usluge moraju specijaliziriti i subspecijalizirati određene discipline u svojoj struci. Specijalističke eduakcije traju u najvećem broju slučajeva od četiri do šest godina, a subspecijalističke edukacije od godinu do  tri.

Da živimo u državi koja želi da uredi javnu službu i javne ustanove već odavno bismo imali Zakon o javnim ustanovama, a ne Uredbu sa zakonskom snagom iz ratne 1993. godine, a koeficijenti ne bi bili predmet socijalnog dijaloga i mukotrpne sindikalne borbe nego provedbenih propisa kojima bi se na adekvatan način uredila ova oblast.

Sindikat doktora medicine i stomatologije će nastaviti svoju borbu za pravedan i dostojanstven socijalni položaj ovih zanimanja unutar sistema zdravstvene zaštite i društva uopće. Sadašnji položaj doktora medicine i stomatologije na društvenoj ljestvici i untar sistema zdravstvene zaštite za nas je neprihvatljiv.

Na kraju poziv na bojkot doktora medicine u obavljanju svoga posla od strane ostalih zdravstvenih radnika radi iskazivanja naših opravdanih zahtjeva, te na bojkot administrativno-tehničkih radnika u ostvarivanju naših osnovnih prava iz radnih odnosa kao što je npr, obračun plaća smatramo krajnje opasnim namjerama usmjerenim da se zanimanja doktora medicine i stomatologije u potpunosti degradiraju, a pružanje usluga zdravstvene zaštite krajnje ugroze. Vrijeme kada su doktorima medicine i stomatologije socijalnu i ekonomsku poziciju određivali drugi je nepovratno napokon iza nas. Našu pravednu borbu ćemo beskompromisno nastaviti, navedeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.