BIH

Potpisani ugovori o obnovi 25 povratničkih kuća na području Foče

Al. B

16.10.2017

U Foči su potpisani ugovori za izgradnju 25 kuća za povratnike bošnjačke nacionalnosti. 

Izgradnja će, po sistemu ključ u ruke, koštati 880.000 KM i trebala bi biti završena u roku od tri mjeseca. Sredstva se izdvajaju posredstvom Ministarstva za izbjegle i raseljene osobe FBiH, iz kredita Saudijskog fonda za razvoj. 

- Kuća će mi biti napravljena u Potpeću, gdje i sada živim sa suprugom, u drvenoj baraci. Čekao sam više od šest godina i doživjeli smo da se možemo vratiti na svoja ognjišta, obrađivati ih i ne zaboraviti ih – kazao je Sulejman Divjan, koji i 62. godinu svog života provodi u dotrajaloj baraci u selu Potpeć.

Prema riječima načelnika Općine Foča Radisava Mašića, ranije su potpisani i ugovori za izgradnju 20 stambenih objekata za interno raseljene srpske porodice, za što će, iz istog izvora, biti izdvojeno oko 800.000 KM. –

Na području Foče potrebno je izgraditi još 1.000 kuća, a ogromne su potrebe kada je u pitanju infrastruktura i uopće održivi povratak - kaže predsjednik SO Foča, Izet Spahić.

Projekat rekonstrukcije stambenog fonda – SAF finansiran je kreditnim zaduženjem kod Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona američkih dolara. Iz ovih sredstava najavljena je obnova stambenih objekata za 917 porodica u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.