BIH

Nakon sastanka u Briselu oštro intonirani zaključci: EU opet upozorava BiH

Vijeće ministara EU: Istakli nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi BiH

Piše: S. NUMANOVIĆ

17.10.2017

Vijeće ministara Evropske unije usvojilo je jučer oštro intonirane zaključke o Bosni i Hercegovini. Ministri vanjskih poslova država članica EU poručili su vlastima BiH, između ostalog, da „unaprijede napore vezane uz funkcioniranje i nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i borbu protiv terorizma i sprečavanje radikalizacije“. 

Vlasti BiH upozorene su i da kasne s odgovorima na Upitnik Evropske komisije. Unija je ponovo zatražila od svih nivoa vlasti u BiH i da „osiguraju učinkovitost Mehanizma koordinacije“.

Sejdić - Finci

Šefovi diplomatija EU prigovorili su i na prerani početak izborne kampanje i blokadu reformi.  

- Imajući u vidu da se u Ustavu BiH Bošnjaci, Hrvati i Srbi navode kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), Vijeće ponovo ističe da principi jednakosti svih građana i nediskriminacije moraju biti u potpunosti zagarantirani. Vijeće naglašava da se ne treba poduzeti nijedan zakonodavni ili politički korak kojim bi se otežala provedba presude „Sejdić-Finci“ i drugih povezanih presuda.

- Osim preporuka OSCE-ODIHR-a za daljnje poboljšanje izbornog okvira, Vijeće očekuje od BiH da u zadatim rokovima riješi pitanje presude Ustavnog suda BiH iz decembra 2016. godine, a u vezi s određenim izbornim odredbama za Dom naroda Federacije. Vijeće smatra da se reformama izbornog zakona treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga, kao bitnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke OSCE-ODIHR-a kako bi se zemlja približila evropskim standardima, a kroz unapređivanje demokratskih procesa za buduće izbore – navedeno je u saopćenju.

Vijeće ministara EU posebno je istaklo „svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović jučer je u Tuzli prokomentirao zaključke Vijeća.

- Njihov zaključak nije oštar, on je realan. Mi smo kakvi jesmo i ne treba nama niko govoriti kakvi smo. Nekome je trebalo 40 dana da ispuni odgovore iz Upitnika, a mi radimo 13 mjeseci. Mi smo, očito, ušli u izbornu kampanju, a to nije dobro, jer nismo riješili pitanje Izbornog zakona – izjavio je Čović.

Latal: Korupcija i malverzacije

Opasan zastoj

Politički analitičar Srećko Latal ističe da se iz saopćenja vidi da „evropske institucije konačno počinju prihvatati činjenicu da je u BiH na sceni vrlo ozbiljan i opasan zastoj u svim reformskim i političkim procesima“.

- EU i SAD angažirale su se u podršci reformi Izbornog zakona, koja je neophodna. Trenutno, mi nemamo pravne osnove za formiranje federalne i državne vlasti nakon sljedećih izbora. To samo dodatno podcrtava neophodnost hitne i ozbiljne reforme Izbornog zakona.

Veliko je pitanje da li EU i SAD imaju dovoljno jak utjecaj u BiH da natjeraju naše posvađane političare da naprave jednu iole ozbiljniju reformu Izbornog zakona. Sve iole ozbiljne organizacije, od ODIHR-a do domaćih nevladinih organizacija, upozorile su na korupciju i malverzacije izbornog sistema – rekao je Latal.

Podrška vojnoj misiji EU

Ministri EU podržali su dalje rad vojne misije Unije u BiH – Operacija Althea. Istaknuta je uloga vojnika EU i njenih saveznika „u pružanju podrške vlastima BiH da očuvaju sigurno i zaštićeno okruženje, pod obnovljenim mandatom UN-a“.

- EU nastavlja apelirati na vlasti BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju nastojanja radi rješavanja viška municije i deminiranja te drugih neriješenih pitanja - navedeno je u zaključcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.