BIH

U Sarajevu počela međunarodna konferencija "Program Garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih"

T. Ro.

17.10.2017

U Sarajevu je danas počela dvodnevna međunarodna konferencija na temu „Program Garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih“ u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (WAPES).

Prema riječima direktora Agencije, Muamera Bandića, zapošljavanje mladih, a koji su ugrožena grupa na tržištu rada, predstavlja izazov za sva regionalna i nacionalna tržišta rada.

- Zbog toga sve javne službe za zapošljavanje veliki dio svojih aktivnosti usmjeravaju na povećanje zapošljivosti i zapošljavanje ove populacije, jer upravo je zapošljavanje najvažniji preduslov za kvalitetan i dostojan život i napredak mladih u svim državama – istakao je Bandić.

Cilj konferencije je razmjena najboljih praksi u zapošljavanju mladih među zemljama članicama WAPES-a, sa posebnim akcentom na transfer iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u Evropskoj uniji putem programa Garancija za mlade. Prema procjenama Agencije za rad i zapošljavanje BiH potrebno je na jednom mjestu okupiti stručnjake u ovoj oblasti, te će konferencija koju organizuje biti prilika da se uporede raznovrsne mjere, uticaj koji na definirane mjere imaju politike, odobreni budžeti, sistem obrazovanja, sistem rada službi za zapošljavanje i drugo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.