BIH

Britanski portal "Culture Trip" preporučuje da posjetite Sarajevo: 10 historijskih mjesta koje treba vidjeti svojim očima

Baščaršija na prvom mjestu

E. H.

17.10.2017

Da je Bosna i Hercegovina postala prepoznatljiva kao turistička destinacija za goste iz cijelog svijeta dokazuju podaci Agencije za statistiku BiH prema kojima broja turista raste iz godine u godinu. 

Međutim da BiH nije samo mjesto koje je u svijetu poznato po predivnoj prirodi pokazuje tekst objavljen na britanskom portalu „Culture Trip“ pod nazivom „Top 10 historijskih lokacija u Sarajevu“. 

Naime, autor ovog teksta navodi da je „Sarajevo fascinantno mjesto puno historije“.  

- To je grad u kojem je počeo Prvi svjetski rat, grad koji je preživio najdužu opsadu u modernoj historiji. Radi se o državi koja je bila 400 godina pod osmanskom vlašću i pola stoljeća pod austrijskom – navodi autor. 

Također, u tekstu se navodi i 10 historijski značajnih lokacija koje vrijedi posjetiti u glavnom gradu BiH. Među lokalitetima koje ovaj britanski portal savjetuje posjetiti na prvom mjestu je i svjetski poznata Baščaršija, također tu je i Gazi Husrev-begova džamija, te Sebilj. 

Neizostavna je i Latinska ćuprija, kao i Stara pravoslavna crkva, a autor primijećuje i raznolikost kultura i religija na malom prostoru i savjetuje posjetiti i Aškenašku sinagogu. 

Na listi je i Morića han, kao i Sahat kula, nije autor zaboravio ni na Žutu tabiju na brdima pored Sarajeva. 

Između ostalog autor tekst dao je i značaj modernoj historiji Sarajeva uvrstivši i „Aleju snajpera“. 

- Iako „Aleja snajpera“ historijski i ne zaslužuju da bude na ovoj listi, ipak zaslužuje posebnu pažnju. Naime tokom opsade Sarajeva, srpski snajperi skrivali su se na jevrejskom groblju na obroncima planine Trebević, pucajući na muškarce, žene i djecu – ističe autor teksta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.