BIH

Generalni sekretar Interpola posjetio Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH

Avaz.ba

18.10.2017

Glavni sekretar Interpol-a Jurgen Stock je u okviru službenog posjete Bosni i Hercegovini i Ministarstvu sigurnosti BiH, posjetio i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH.  

Tom prilikom se sastao s direktorom Direkcije Mirsadom Vilićem i njegovim zamjenikom Urošom Penom, kao i pomoćnikom direktora Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Samirom Kavazovićem i šefom Odjela - NCB Interpol Sarajevo, Branislavom Pavlovićem.

Direktor Vilić je zaželio dobrodošlicu i zahvalio se na podršci i povjerenju Generalnog sekretarijata Interpol-a, koje kontinuirano pruža Direkciji putem svojih sistema i alata, a koji omogućuju direktan pristup različitim bazama podataka Interpol-a i razmjenu informacija.

Glavni sekretar Interpol-a Stock je izrazio zadovoljstvo povodom posjete Direkciji, te je pohvalio rad Direkcije - NCB Interpol Sarajevo, kao i rezultate mnogobrojnih međunarodnih operacija kojima je Direkcija koordinirala i učestvovala s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH. Također je pohvalio saradnju koja se odvija preko Direkcije, putem kanala Intepol-a, posebno u dijelu razmjene informacija, kao i implementacije sistema i baza, što čini Bosnu i Hercegovinu jednom od lidera među zemljama članicama Interpol-a po pitanju razmjene informacija i saradnje s Interpolom.

Tokom ovog posjeta Stock je posjetio Situacioni centar u kojem su formirani Koordinacijski centri tokom provođenja međunarodnih operativnih akcija. Također je posjetio službene prostorije Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, u sklopu kojeg se nalazi NCB Interpol Sarajevo. Ovom prilikom se upoznao sa službenicima koji unutar svojih dužnosti svakodnevno ostvaruju komunikaciju i suradnju putem kanala Interpol-a I24 / 7, te je iskazao zahvalnost za napore koje svakodnevno ulažu u svom radu i za širenje alata i servisa Interpol-a na druge agencije za provođenje zakona u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.