BIH

Propali uzgajivač krava postao novi megafon Bakira i Sebije: Patković se obogatio preko leđa boraca pa skrasio na budžetu

Patković s Izetbegovićem: Neuspješni političar i neuspješni farmer

Piše: M. AŠČIĆ

19.10.2017

Patkovićev poslovni prostor u Begovom Hanu: Krave nestale, poticaji potrošeni

Prljava propagandna hobotnica Bakira i Sebije Izebegović, koju koriste za odstrel svojih političkih neistomišljenika, nakon Mustafe Polutka, bivšeg pripadnika JNA i bojovnika HVO-a, te Filipa Mursela Begovića, kvaziurednika turskog niskotiražnog glasila „Stav“, osumnjičenog za krađu novca u Zagrebu, dobila je još jedan krak!

Politički potrčko

Šerif Patković, jedan od ratnih komandanata u Sedmoj muslimanskoj brigadi, u javnosti poznatiji kao poslijeratni „biznismen“, ovisnik o državnim jaslama i neuspješni uzgajivač krava koji se obogatio preko boračkih kredita, stavio se u funkciju još jednog megafona Bakira i Sebije, napadajući istinske patriote i cijenjene ekonomiste.

Riječ je o osobi koja je toliko nisko pala kod branilaca, da ga smatraju izdajnikom i političkim potrčkom vladajuće SDA, ovisnikom o Bakirovoj kesi.

Dok dijeli moralne lekcije ko može biti na budžetu, koliko invalidi i borci trebaju uplaćivati udruženju na čijem je čelu te ko je patriota, a ko nije, sakrio je da je uposlenik Kabineta Salke Bukvarevića, ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH.

Da ga zaposli, Bukvareviću nije smetala činjenica da se radi o čovjeku koji se obogatio zloupotrebljavajući poticaje, grantove i donacije, o čemu su svjedočili brojni novinski tekstovi, ali i izjave boraca tokom proteklih 15 godina. Propali farmer Patković, prije nego što se uhljebio na državne jasle, preko leđa boračke populacije dobio je oko 300.000 KM iz budžeta za pokretanje svojih privatnih firmi i biznisa.

Ovaj propali farmer prvo je nekoliko godina nakon rata dobio borački kredit, a zatim i zajam od Federalne vlade, pod, kako tvrde upućeni, sumnjivim okolnostima. Tada je sagradio farmu krava u Orahovici kod Zenice, zatim je ekspresno ugasio, onda otvorio drugu u zeničkom naselju Begov Han, gdje je sagradio i mljekaru.

Hale je, kako tvrde upućeni, zahvaljujući bliskosti s lokalnim zeničkim SDA tajkunima, sagradio na državnom, odnosno zemljištu KPZ-a Zenica. Nekoliko godina kasnije, uprkos desetinama hiljada maraka poticaja, farme su ugašene.

Brojne afere

Malverzacije poticajima i boračkim kreditima samo su dio afera koje se vežu uz Patkovića. Nikada do kraja, naime, nije razjašnjeno koliko se Patković ugradio u nabavku svečanih uniformi dobitnicima najviših ratnih priznanja, koje su, navodno, plaćene i više od 1.000 KM po komadu.

Patkoviću je sve to bilo malo. S obzirom na to da se nalazi na čelu Koordinacije boračke organizacije Armije RBiH, da je predsjednik „Zlatnih ljiljana FBiH“ te Komisije za stambena pitanja boraca Federacije te da upravlja boračkim zadrugama, uz plaću kod Bukvarevića prima više hiljada KM mjesečno.

I to dok borci traže dodatak od 326 KM spavajući pred Vladom skoro godinu.


Propao mu biznis pa 2009. pozvao  borce da zapale zgradu Vlade FBiH

Dao izjavu za FTV i iznio prijetnje

Patković će ostati upamćen po tome što je 1. oktobra 2009. godine najavljivao horor u FBiH za vrijeme boračkih protesta.  

On je u izjavi za FTV poručivao da će pasti "krv i rane" jer je tadašnji premijer FBiH Mustafa Mujezinović (SDA) stavio ogradu pred Vladu tjerajući "zlatne ljiljane" koji su tu došli tražiti svoja prava. Zanimljivo je, kako su pisali mediji, da je u rušenje Vlade krenuo nakon što mu je propao privatni biznis. Tada je Patković pozivao na rušenje ustavnog poretka BiH i Federacije te je najavljivao i paljenje zgrade Vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.