BIH

General Dudaković uoči 25. godišnjice Sile nebeske: Ponosan sam na sve što smo uradili za domovinu!

Dudaković: Časno smo se izborili za slobodu

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

20.10.2017

Četvrt stoljeća navršit će se sutra otkako su Krajišnici, koji su se do 21. oktobra 1992. godine agresoru mjesecima uspješno odupirali djelovanjem kroz razne patriotske vojne jedinice, stali u redove Petog korpusa Armije Republike BiH. Tog 21. oktobra započeo je herojski, slavni i nadasve časni put korpusa koji će postati sinonim otpora, snage i borbe za svoje narode i državu.

Zvijezda vodilja

Prošla su sada već dva i po desetljeća otkako je formiran Peti korpus, a ponos i sjećanja na te dane nimalo ne blijede. Naprotiv, danas, kada je BiH suočena s novim izazovima i nekim novim borbama za svoju opstojnost i mjesto u Evropi i NATO-u, svijetli trag koji je od rađanja do pobjede ostavio Peti korpus mogu biti samo zvijezda vodilja na ovom putu kojim kroči sada BiH.

General Atif Dudaković, legendarni komandant Sile nebeske, u razgovoru za „Avaz“ povodom rođendana Korpusa na čijem je čelu bio u njegovim najtežim i najslavnijim danima kaže da je ova godišnjica prilika za još jedno podsjećanje na herojske podvige naroda Bosanske krajine.

- Ali i sjećanje na dane kada je u pitanje doveden biološki opstanak našeg naroda, gdje je bilo biti ili ne biti. Krajišnici su i tada, kao i bezbroj puta u povijesti, potvrdili svoje vrijednosti i pokazali svoje pravo lice, bez obzira na iskušenja, kako agresora tako opstruiranja i slabosti u vlastitim redovima. Formirali su vojsku, organizovali život i rad u okruženju i u totalnoj blokadi i izdržali 1.201 dan do tada neviđenih terorisanja - prisjeća se general Dudaković.

Nikad ne zaboraviti

O časnoj borbi, uspjesima i podvizima boraca Petog korpusa s daleko opremljenijim i u tehnici i u ljudstvu nadmoćnijim neprijateljem čulo se i daleko izvan granica BiH.

- Peti korpus posebno je poznat ne samo u regionu nego i šire po svojim časnim nastupanjima. Od Petog korpusa niko nije prozvan i pozvan pred Međunarodnim sudom. Na prostoru Petog korpusa živjeli su ne samo muslimani, Srbi i Hrvati nego i ostali narodi. I moram biti ponosan na borce Petog korpusa i na ono što smo mi uradili u onim teškim sudbonosnim trenucima za narode ovdje, ali i na cijelom prostoru BiH, naše jedine domovine – s neskrivenim ponosom priča Dudaković.

I baš kao i u ratu kada je hrabro u bitke vodio svoje heroje, Dudaković je i danas uoči godišnjice Petog korpusa sa svojim Krajišnicima.

- Ne smijemo nikad zaboraviti sve one koji su se borili za slobodu naroda na ovim prostorima, a naročito one koji su za te svetinje dali svoje živote - zaključuje Dudaković.

Najviši interes  

- U Krajini, u zoni odgovornosti Petog korpusa nije bilo etničkog čišćenja. Kad je u pitanju državotvornost, sukob je zbog toga izbio i među braćom, i među rodbinom. Tu su u pitanju bili viši interesi. A najviši interes bila nam je i ostala država BiH sa svojim hiljadugodišnjom poviješću i specifičnostima - ističe Dudaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.