BIH

Burne reakcije bh. političara zbog Izetbegovićevog "amaneta"

Avaz.ba

20.10.2017

Mnogo bure na bh. političkoj sceni izazvala je jučerašnja izjava člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića da je njegov otac Alija Izetbegović predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) ''ostavio BiH u amanet''.

Između ostalih, ministar sigurnosti BiH i visoki funkcioner SDS-a Dragan Mektić komentirao je danas u Banjoj Luci jučerašnju Izetbegovićevu izjavu.

- Bakir Izetbegović jučer je rekao da je njegov babo Alija ostavio BiH u amanet Turcima. To što je njegov babo ostavio u amanet Turcima, neka Bakir ogradi i neka prepiše Erdoanu jedan kroz jedan. Ni pedalj više neće od toga dobiti.  Nemamo ništa ni sa njegovim babom, ni sa Erdoanom, ni sa Turskom. Tu nebulozu i glupost što je izjavio, neka on sa Erdoanom sada sjedne i ono što misli da u amanet da, neka što prije ogradi i prepiše jedan kroz jedan Erdoanu. Ne može on davati, niti njegov babo u amanet. Mislim da to nikome ne odgovara, pa ni Bošnjacima - kazao je Mektić.

Izjavu Bakira Izetbegovića prokomentirao je za N1 njegov kolega, član državnog Predsjedništva Mladen Ivanić.

- Takva izjava je katastrofa, glupost i neviđena politička šteta... I, jasno mi je da je to dio politike SDA koja misli da je BiH njihova i da imaju pravo da je daju Erdoanu. Takvim izjavama, ove države je sve manje. Zamislite da smo mi rekli da ostavljamo Bosnu i Hercegovinu u amanet Miloševiću - kazao je Ivanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.