BIH

Generalni štrajk zdravstvenih radnika zakazan za 6. novembar

Piše: E. T.

21.10.2017

Pres-konferencija Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije u povodu početka generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području Federacija, održana je danas u Sarajevu.

Na konferenciji je najavljen i generalni štrajk koji će započeti 6. novembra.

Kako je okupljenim novinarima predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Rifat Rijad Zaid, kolektivni ugovor je uslov svih uslova za doktore medicine i stomatologije.

- Vjerujemo da će to zaustaviti negativne trendove. Ne mislim da ćemo čarobnim štapićem riješiti sve probleme. Ovaj sastanak se održava upravo da bi najavili generalni štrajk, koji će početi 6. novembra - kazao je Zaid.

Ljekari traže satnicu 2,35, sedmično 37,5 radnih sati i porast koeficijenta za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i suspecijaliste za 1,2.

Kako je rekao predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa ZDK Haris Husremović, ljekari opće prakse u ZDK imaju koeficijent 3,3, specijalsiti 4,2, suspecijalisti 4,4.

- Nismo optimisti da će u ovih 10 dana biti postignut neki dogovor. Možda neki kantoni potpišu kolektivni ugovor, ali u štrajk se ide. Najbliži potpisivanju su KS i ZDK, ali ništa se još nije promijenilo - rekao je Zaid.

Poslao je poruku i za građane.

- Naravno da će se situacija jako zakomplikovati onog trenutka kad doktori obustave rad. Liste čekanja će postati beskonačne. Ona bolest, onaj pacijent koji u tom trenutku rizikuje život ili invaliditet: obrađen, zbrinut. Ovo je biti ili ne biti, ne možemo malo, dalje ne možemo, dalje je odlazak i dalje je naše nepostojanje. Nije ovo obustava rada u komunalnoj ili nekomunalnoj djelatnosti. Ovo je zdravstvo. Tražimo razumijevanje građana. Prvi ili jedini put, ili ste s nama ili niste s nama - rekao je dr. Zaid.

VIDEO: A. Durgut

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.