BIH

Koliko su aktivni i odgovorni bh. parlamentarci u PS Vijeća Evrope

Piše: S. D .– Al.Ti.

21.10.2017

Na današnji dan prije godinu, objavili smo istraživanje o tome koliko je aktivna Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. 

Tada smo došli do poražavajućih podataka da većina članova naše delegacije i to predsjedavajući Senad Šepić (Nezavisni blok), Borjana Krišto (HDZ), Mladen Bosić (SDS), Milica Marković (SNSD) gotovo da i ne prisustvuje raspravama,a ni glasanjima zbog čega godišnje u Strazburu provode nekoliko sedmica.



Faksimil našeg teksta od prije godinu dana. Faksimil našeg teksta od prije godinu dana

Izuzetak je bio član Delegacije Damir Arnaut, poslanik SBB-a, koji je prema evidencijama i statistikama PSVE , među najaktivnijim učesnicima zasjedanja, ne samo iz naše zemlje.

Ovih dana proveli smo novu „inspekciju“ i provjerili jesu li članovi bh. Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, u međuvremenu postali odgovorniji i aktivniji u Strazburu.

Uporedili smo podatke iz istog period prošle i ove godine i došli do sazanja, da se u periodu između dva naša pisanja o ovoj temi, aktivnosti Delegacije ipak pojačale.

Tako se prošle godine tokom jednosedmičnog zasjedanja u PSVE glasalo o 54 prijedloga, zaključka, rezolucije... 

Od ovolikog broja prijedloga stavljenih na glasanje, prije godinu Milica Marković(SNSD) i Mladen Bosić, (SDS) bili su prisutni na tri glasanja, Senad Šepić (SDA) prisustvovao je glasanju u šest slučajeva, a ni jednom od 54 glasanja, prema podacima PSVE, tada nije prisustvovala Borjana Krišto (HDZ).

Arnaut je u ovo vrijeme prošle godine bio na 33 glasanja o nekom od prijedloga ili zaključaka..

Arnaut: Najaktivniji učesnik na zasijedanjima iz naše zemlje. Arnaut: Najaktivniji učesnik na zasijedanjima iz naše zemlje

Tokom zasjedanja u Strazburu koje je okončano prošle sedmice i na kojem je raspravljano o brojnim temama glasalo se o čak 109 prijedloga. Uvidom u tabelu o statistikama galsanja u PSVE došli smo do sljedećih podataka. Na čak 108 glasanja bio je Damir Arnaut, što znači da je propustio tek jedno glasanje. 

Marković: Napredak u odnosu na prošlu godinu. Marković: Napredak u odnosu na prošlu godinu

Potom, što je u odnosu na prošlu godinu uistinu pohvalno, ali ipak još uvijek nedovoljno slijedi Milica Marković koja je bila na 42 glasanja, a u „stopu je prati“ Borjana Krišto predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH s evidentiranim 41 glasanjem. 


Krišto: 41 evidentirano glasanje. Krišto: 41 evidentirano glasanje

Na 40 glasanja bio je Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH. 

Mladen Bosić na 40 glasanja. Mladen Bosić na 40 glasanja

Na začelju tabele je Senad Šepić sa samo 13 glasanja. 


Šepić: Na začelju tabele. Šepić: Na začelju tabele

Je li se većina bh.parlamentaraca u Delegaciji PSBiH pri PSVE „probudila“ nakon pisanja „Dnevnog avaza“ ili su konačno i sami shvatili da u Strazbur idu da rade, a ne u turističku posjetu, najbolje znaju oni sami.

Na ovom linku možete pogledati tabelarni prikaz statistike glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.