BIH

Kolegij Vlade FBiH usaglasio se o novom zakonu o PIO: Nude koeficijent 14, penzionerima to još veći razlog za proteste

Penzionerima koeficijent neprihvatljiv

Piše: M. R. S.

21.10.2017

Kolegij Vlade FBiH, koji čine premijer i dva dopremijera, usaglasio je jučer koeficijent za obračun penzija koji će se naći u tekstu novog zakona o PIO, o kojem će Vlada FBiH raspravljati na posebnoj sjednici u utorak.  

Kako saznajemo, Ministarstvu finasnija FBiH, na čijem je čelu Jelka Milićević (HDZ BiH), prihvatljivo je da koeficijent bude 14. Stoga se očekuje da novi zakon ovaj put prođe oba doma Parlamenta FBiH, odnosno da parlamentarci iz HDZ-a BiH daju svoj glas.

- Vjerovatnoća je da neće biti dodatnih komentara. Postoji dobra volja da sve to prođe – kažu nam u Vladi.

Novi zakon o PIO dva puta je oboren na Domu naroda jer je zakon predvidio koeficijent 13,6, dok su iz HDZ-a BiH tražili 14,3. Treba imati u vidu da je i tada zakon prošao Vladu, kao i Predstavnički dom, uključujući Klub poslanika HDZ-HNS-a, ali su u Domu naroda delegati iz reda hrvatskog naroda, koji dolaze iz HDZ-HNS-a, bili suzdržani.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, naglasio je da je koeficijent 14 samo još veći razlog za proteste penzionera najavljene za iduću sedmicu.

- Taj koeficijent za nas je neprihvatljiv. Iznad koeficijenta 13,8 ne odgovara nam ništa, a i to je maksimum. S koeficijentom 13,6 potrebna su dva radnika da rade da bi zaradila jednu penziju, a s višim koeficijentom trebat će više od dva radnika da bi mogla zaraditi jednu penziju. A nema radnika dovoljno da bi pokrili penzije – kazao je Rapa. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.