BIH

Federalne institucije ne poštuju zakone koje donose: Vlast zakinula državu za 905.000 KM

Vlada FBiH: Praksa prisutna godinama

Piše: M.R.S.

21.10.2017

Institucije federalne vlasti, zajedno s drugim korisnicima budžeta FBiH, državu su oštetile za barem 905.000 KM samo u prošloj godini, jer nisu platile sve poreze i doprinose na oko 1,6 miliona KM isplaćenih naknada.

Kako saznajemo, institucije su za svoje uposlenike koji su bili angažirani za rad u komisijama uplatile oko 400.000 KM poreza i doprinosa koji se obračunavaju na plaću, ali nisu uplatile barem 905.000 KM poreza i doprinosa koji se obračunavaju iz plaća, a na teret institucija. Ova sredstva trebala su biti vraćena dijelom u budžet, a dijelom u fondove.   

Riječ je većinom o naknadama za rad u raznim komisijama. Da su na ovakav način prekršili zakone o doprinosima i o porezu na dohodak, federalni revizori upozorili su skoro svako federalno ministarstvo, Parlament FBiH i urede predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Apsurdno je da u skoro svakom izvještaju Ured za reviziju institucija u FBiH mora preporučivati vlastima da poštuju zakone, odnosno da obračun i uplatu poreza i doprinosa na ove naknade vrše u skladu sa zakonima. Ovakva praksa bila je prisutna i ranijih godina te će, neke su ocjene, vjerovatno biti nastavljena.

Galantan obračun

Obrazloženje koje su institucije davale za ovakvo ponašanje uglavnom je bilo da neće niko da radi ako mu se ne plati. Analitičari ističu da bi se, s druge strane, privatniku sve ovo galantno obračunalo, dok se institucijama prašta, ali i da u realnom sektoru i nema komisija, jer je u opisu posla zaposlenika da, primjerice, radi na javnim nabavkama ili popisu, dok se u institucijama budžetskih korisnika za ove redovne poslove formiraju komisije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.