BIH

Više od 100 akata čeka da dođe na dnevni red Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Ko blokira ukidanje sramotnih naknada, rasprave o obrazovanju, borcima...

Posljednja sjednica održana u septembru: Zakoni po dvije godine u ladicama, većinu akata predložili sami poslanici

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

21.10.2017

Više od stotinu akata čeka da bude uvršteno na dnevni red sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ali porazan podatak je da ih je čak oko 30 u proceduru upućeno još prošle i pretprošle godine! Većinu akata su u proceduru uputili sami poslanici.

Plaće, KCUS...

Među njima su, primjerice, i izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH kojima je iz SDP-a i SBB-a predloženo ukidanje naknada za odvojeni život, odnosno ukidanje tzv. bijelog hljeba. Na čekanju su, između ostalog, i izvještaji o radu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te obje elektroprivrede za 2015. godinu.  

Mahir Mešalić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, optužuje predsjedavajućeg ovog doma Edina Mušića da krši Poslovnik o radu. Inače, Mušić se nije javljao našem novinaru kako bismo čuli njegov komentar o ovoj temi.

- Još u februaru 2015. godine je 28 zastupnika iz klubova DF-a, SDP-a i SBB-a uputio u proceduru izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda. To još nije došlo na dnevni red. Isti klubovi su zatražili dvije vanredne sjednice, o depolitizaciji obrazovanja i o boračkoj populaciji. One još nisu zakazane iako su po Poslovniku morale biti u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva. To je skandalozno - kazao je Mešalić.

Sanel Razić, poslanik SBB-a, dodaje kako ima problema u neusaglašenosti po određenim pitanjima između stranaka koje čine koaliciju, ali ističe da je problem što, i kada se akti usaglase, i dalje te tačke stoje i ne idu na dnevni red.

Razić: Akti stoje i kad se usaglase | Mašić: Sjednica jednom u dva mjeseca | Mešalić: Krši se Poslovnik

Ovo je sramota

Damir Mašić, poslanik SDP-a, potcrtava da upravo ovi podaci o aktima koji stoje i čekaju usvajanje potvrđuju kako nije tačno da Parlament nema šta da radi.

- Sramota je imati sjednicu jednom u dva mjeseca, a isto se plaća zasjedali ili ne. Nema razloga da sedmično ne zasjedamo kao drugi parlamenti – dodao je Mašić.

  

Četiri godine nacrt u ladici

Mašić naglašava i da je prije četiri godine, dok je bio federalni ministar obrazovanja, u proceduru uputio zakon o principima obrazovanja odraslih, koji je usvojen u Predstavničkom domu u formi nacrta, ali nikada nije stavljen na dnevni red Doma naroda.

Stoga Mašić ne odustaje od podnošenja krivične prijave protiv Lidije Bradare, predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH, zbog nestavljanja akata na dnevni red.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.