BIH

Radnici ''Vitezita'' idu prema Sarajevu: Dosta nam je čekanja!

J. Hadžić

D. PUCAR

22.10.2017

Zbog neispunjenih obećanja federalne vlasti o uvezivanju staža grupa od 23 radnika neriješenog statusa nekadašnjeg giganta, fabrike eksploziva „Vitezit“ iz Viteza, danas je krenula pješice iz Viteza na protestnu šetnju do Sarajeva, odnosno do zgrade Vlade FBiH  

Naime, kako nam je kazao Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radno-pravnog statusa „Vitezita“, radnicima je bilo dosta čekanja i nakon tri godine ponovo će se na ovaj način pokušati izboriti za svoja prava.

„Mjesecima nam je federalna vlast obećala uvezivanje staža za 19 naših članova koji su stekli uslove za penziju. Dosta nam je čekanja i kako smo i najavili, tako smo i krenuli“, kazao je Sivro, koji je upozorio da, iako su protestnu šetnju uredno najavili, policija ih nije osigurala.

U Sarajevo planiraju stići u ponedjeljak navečer ili u utorak ujutro, a nakon toga, kako su najavili, najvjerojatnije će im se na protestu ispred zgrade Vlade FBiH pridružiti i porodice.

Udruženje okuplja uglavnom Bošnjake koji su zbog ratnih dejstava prestali raditi u „Vitezitu“, a u martu 2014. godine već su pješačili do Sarajeva i protestirali ispred zgrade Vlade FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.